Pobuda: Iz »Dneva slovenske hrane« v »Teden slovenske hrane«
Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug vas s priloženimi »Recepti z okusi Slovenije« vabijo, da podprete njihovo pobudo, da se Dan slovenske hrane spremeni v Teden slovenske hrane.
Pobuda predvideva, da vsak tretji teden v novembru (letos med 13. in 19. novembrom) posvetimo posebno pozornost slovenski hrani in njeni vključitvi v jedilnike. V tem tednu bi se javne ustanove, kot so vzgojno-izobraževalne, zdravstvene in socialnovarstvene organizacije, pa tudi posamezniki pridružili tej iniciativi ter v ospredje postavili jedi iz lokalno pridelanih sestavin in živil slovenskega porekla. Namen je spodbuditi odgovorno prehransko verigo »od njive do krožnika«.
Čeprav pobuda še ni uradno potrjena, bi vas radi povabili, da podprete to prizadevanje s svojo aktivno vključitvijo. V tem obdobju med 13. in 19. novembrom lahko prostovoljno vključite slovenske jedi in lokalno pridelano hrano v jedilnike, spodbujajoč tako zdrav življenjski slog, kulinariko in odgovoren odnos do hrane.
V prilogi najdete brošuro z recepti za tradicionalne slovenske jedi, ki so pripravljene iz lokalnih sestavin in odražajo našo bogato kulturno dediščino.
Upamo, da se boste odzvali povabilu in prispevali k soustvarjanju Tedna slovenske hrane ter vključitvi slovenskih dobrot v jedilnike, tako med praznovanjem kot tudi skozi celotno leto.