04/580-98-00 | obcina@kranjska-gora.si

      Županov kotiček

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OKTOBER 

 

 Spet smo zakorakali v jesen. Tisto prijazno, toplo in bogato jesen, ki nam razda darove narave, ki v naših krajih prinese tudi prvo slano, zlato-rumeno obarva listje v gozdu in prav umetelno kot najboljši slaščičar posuje naše v temno modro jesensko nebo štrleče vršace s prvim snegom.
 Prav včeraj smo bili priča tej pravljici, ki nam jo je pričarala narava v krajih pod Triglavom. Tistim najvišjim vrhom naše domovine, kjer je dovški župnik, ljubitelj gora in predvsem velik Slovenec Jakob Aljaž pred 123 leti postavil stolp, poimenovan prav po njem. Resnično ponosni smo lahko na dogodke, ki so se v vsej planinski zgodovini vrstili na Triglavu in v krajih pod njim.
 Prav v preteklih tednih smo bili priča demontaži stolpa ter obnovi pod budnim očesom konzervatorjev v delavnici gospoda Jovičiča na Jesenicah. V dneh, ko boste prebirali ta izvod Zgornjesav'ca, pa bo stolp že nameščen na staro mesto vrh Triglava, kamor ga je s pomočniki postavil prav Jakob Aljaž.
Kako napreden in vizionarski je bil, govorijo legende in pišejo knjige. Ne le njegove ideje o triglavskih žičnicah in predoru pod Lukno v Trento, tudi sodelovanje pri sleherni investiciji v njegovi fari potrjuje mit o njegovi neuklonljivi volji in podjetnem duhu. Prav v letu obnove Aljaževega stolpa smo, kako zanimivo, ob prenovi vasi Dovje zamenjali tudi vodovod, ki je bil zgrajen prav pod vodstvom Aljaža v tistih časih pred sto in več leti. Prav obnova vasi Dovje pa je bila letos ena od večjih investicij občine in vesel sem, da je kljub kar precejšnji prekoračitvi roka izgradnje zaradi dodatnih nepredvidenih del ta čas v zaključni fazi. Res čudovita vasica na vstopu v občino bo tako z obnovljeno šolo, gasilskim domom in veliko obnovljenimi fasadami spet v ponos vsem nam.
V naslednjem letu pa bi se dokončno uredilo še vse ceste, ki vodijo do nje, tako od nekdanjega Lipa mimo pokopališča, od Kamen do Anceljnove kapele in seveda Gobelo, ki bo dobila pločnik.
 V upanju, da nam mati narava letos podari toplo in s plodovi narave bogato jesen, vas lepo pozdravljam.

 Vas župan Jani Hrovat

 

AVGUST

 

Kjer je volja, je tudi pot

Z županom Janezom Hrovatom smo se tik pred začetkom poletne sezone pogovarjali o letošnjih občinskih projektih in se obenem v obdobju, ko se počasi zaključuje štiriletni mandat župana in občinskega sveta, ozrli po doslej opravljenem delu.

Marjana Ahačič - intervju z županom za občinsko glasilo

 

 • Ceste po Zgornjesavski dolini so že vso pomlad tako rekoč eno samo gradbišče. Teče vse po načrtih? Bodo dela končana do vrhunca poletja?

 "Veliko se dela, a vse žal ne bo zaključeno pred jesenjo. Na Dovjem, na primer, kjer občina obnavlja cesto in vso potrebno infrastrukturo v vasi, gre za zelo zahtevno gradbišče, in kot zdaj kaže, bodo izvajalci dogovorjeni rok prekoračili. Pri sanaciji se je namreč pokazalo nekaj nepričakovanih nujno potrebnih dodatnih del. A mislim, da ni razloga za slabo voljo, saj bo po zaključeni rekonstrukciji vsa vas, podobno kot lani Rateče, res temeljito obnovljena. Občina za projekt namenja več kot pol milijona evrov. V sklopu obnove bosta v naslednji fazi urejeni tudi parkirišče in otroško igrišče na travniku pred cerkvijo ter seveda dovška Gobela s pločnikom.

 

 • Lahko nekaj podobnega računamo tudi za cesto skozi Gozd - Martuljek, kjer glavnino investicije sicer vodi država?

"Tudi tu gre za zahtevno gradbišče. V sklopu obnove, kjer občina sodeluje z menjavo komunalne infrastrukture in pločnikom, je zdaj na vrsti druga polovica vasi. Je pa izvajalec Gorenjska gradbena družba državo kot glavnega investitorja zaprosil za podaljšanje roka za dva meseca. Upam, da se bo do začetka glavne poletne sezone okoli 20. julija vendarle vsaj na grobo asfaltirano celotno cestišče."

 

 • Kako kaže obnovi ceste v središču Kranjske Gore?

"Dela bodo do roka, ki je 5. julij, večinoma zaključena. Kraj bo tako dobil osnovno funkcionalnost, center pa primeren videz. Promet v središču Kranjske Gore bomo sicer za sedaj pustili dvosmeren, uvedli območje umirjenega prometa in parkiranje rešili z modro cono. Cilj spremenjenega režima je, da statično pločevino spravimo ven iz središča kraja, tako da bodo dnevni obiskovalci trgovin in lokalov lahko prišli do svojih storitev, kar je bilo doslej skoraj nemogoče. Prav zato z zaključkom obnove vzpostavljamo povečano tako imenovano modro cono, ki bo zdaj obsegala parkirni režim ne le pred trgovsko-poslovno stavbo, ampak vse območje ceste od žičnic do hotela Prisank. Parkiranje bo tu dovoljeno dve uri, ob uporabi parkirne ure. V naslednjih leti se bo režim širil tudi na druge parkirne površine v občini. Sicer pa se zavedamo težav s pomanjkanjem parkirišč v občini; na dolgi rok jih bomo ustvarjali v smislu strategije, ki je bila že narejena pred leti in predvideva širitev parkirišč tako z garažno hišo kot z zagotavljanjem dodatnih parkirišč v smeri Podkorena in Gozda - Martuljka."

 

 • Sodobne smernice umirjanja prometa pa se zdaj usmerjajo v večjo uporabo javnega prometa, kajne? Če so bila prizadevanja še pred desetletjem usmerjena v povečevanje parkirišč, gredo zdaj trendi v smeri zmanjševanja števila avtomobilov ...

"Tako občina kot Triglavski narodni park in država z roko v roki že poskušamo umiriti promet v Alpe. Začeli bomo z dolino Vrata, upamo, da nadaljujemo s prelazom Vršič, Tamarjem in drugimi alpskimi dolinami, ki so resnično preobremenjene s prometom. Glavna prizadevanja gredo v smeri alternativnih ekoloških prevozov in urejanja parkirišč izven teh območij."

 

 • Kako kaže dokončanju cestnih in kolesarskih povezav v Ratečah?

 "Tam po sanaciji celotne vasi zaključujemo krožišče, kamor se trenutno umešča tematski del zgodbe, vezan na planiške skakalnice. Sočasno se je že začela gradnja pešpoti in razgledne ploščadi na Ledinah ter urejanje kolesarske povezave od obstoječe daljinske kolesarske poti do Planice. Vse to bo končano še letos, z velikim veseljem pa sporočam tudi podatek, da sem se uspel dogovoriti za lokacijo nadhoda za tekače, ki bo umeščen med Planico in Ratečami, za kar se Ratečanom, ki so vsi spoznali nujnost gradnje kolesarske povezave, tudi najlepše zahvaljujem. Povezava je pomembna tudi v luči prihajajočega svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, ki ga Planica gosti leta 2023."

 

 • Kako se občina pripravlja na ta veliki dogodek?

 "Zaradi nas bi bilo lahko nordijsko svetovno prvenstvo v Planici že prihodnje leto. Tako rekoč vse je že pripravljeno in lahko smo vsi ponosni na naš novi nordijski center; razen morda kakšnih hotelov najvišjega ranga, ki jih destinacija, kot je Kranjska Gora, potrebuje, ter seveda kar nekaj novih tako stalnih kot alternativnih parkirišč. Skartka: pripravljeni smo več kot odlično in z dobrimi organizatorji se nam za uspešno izvedbo res ni treba bati."
 

 • Bo Planica 2023 stvar Zgornjesavske doline in Slovenije ali širše regije?

"Regije, zagotovo. Tako Slovenije kot sosednjih Avstrije in Italije, to je bilo jasno že od prvega trenutka. Sosedje aktivno sodelujejo pri pripravah. Pravzaprav gre na neki način za zgodbo, ki je nadaljevanje ideje o olimpijadi treh dežel."

 

 • Kateri so pravzaprav še največji projekti občine v letošnjem letu?

Kar nekaj jih je: temeljita prenova stavbe stare šole na Dovjem, kjer smo uredili občinska stanovanja, je zaključena, v zadnji fazi je tudi obnova ceste z vso potrebno infrastrukturo. Tik pred zaključkom je projekt izgradnje vodohrana v Podkorenu. V Mojstrani urejamo peš oziroma kolesarsko povezavo od Požgancovega mostu do spodnjega mostu. Odprta bo še v tem mesecu ... Pa pločnik na Belci in v Gozdu - Martuljku, prenova Kranjske Gore, izgradnja velikega rekreacijskega prostora pod hotelom Lek, obnova šolskega športnega igrišča v Kranjski Gori in še veliko manjših stvari."

 

 • Jeseni se zaključuje mandat župana in občinskega sveta. Kako ste zadovoljni z opravljenim delom v teh štirih letih?

"Na vsa štiri leta odličnega delovanja občinskega sveta, ki je vedno deloval v korist vseh občank in občanov naše občine, sem res ponosen. Kljub tako rekoč zaprtim vratom prejšnjega vodstva sem se moral nekako znajti, a kjer je volja, je tudi pot – in stvari so predvsem zaradi mojih podjetniških izkušenj stekle. Še posebej naj pohvalim svetnike moje Alpske liste, svetnike strank SDS, SD in SMC ter drugih, ki so nam omogočili uresničevanje smelih in številnih projektov in nalog. Ponosen sem tudi na delovanje občinske uprave pod vodstvom direktorice Vesne Okršlar, podžupana Bogdana Janše in na to, da v vsem mandatu na občini nismo zaposlovali, ampak število redno zaposlenih celo zmanjšali, pri tem pa opravili vse delo, ki smo si ga zastavili."

 

 • Kaj po štirih letih vodenja občine lahko omenite kot svoje največje uspehe?

"Pravzaprav morda najprej kar prenos kanalizacijskega sistema nazaj v občinske roke in obenem odplačilo preostalega dolga za gradnjo tega sistema, ki je proračun bremenil za skoraj tristo petdeset tisoč evrov vsako leto. Tudi na vse infrastrukturne projekte, ki smo jih izpeljali, od Rateč do Radovne, sanacijo vseh vasi in krajev. In predvsem zadovoljstvo občanov, ki ga občutim in me navdušuje. Pa na porast učencev v osnovnih šolah in vrtcih, kar kaže na večanje mlade populacije in na velike možnosti zaposlitve in na vse v teh štirih letih dosežene dogovore za stvari, ki se v občini že leta niso premaknile z mrtvih točk. Tudi sodelovanje z državo na infrastrukturnem področju je bilo odlično, predvsem pa me veseli, da v štirih letih nismo podražili niti ene storitve javnih služb občanom, ampak smo komunalne storitve celo pocenili.

 

 • Prav gotovo so tudi projekti, za katere morate priznati, da vam (še) ni uspelo. Ali bi jih morda z današnjimi izkušnjami izpeljali drugače, kot ste jih ...

Skoraj vse, kar sem obljubljal pred volitvami, sem tudi uresničil, projekta Vitranc, o katerem me večkrat povprašate, pa tako ali tako nisem upal napovedovati pred štirimi leti, so pa novi lastniki žičnic vsaj vložili dokumentacijo za projekt gradnje nove dostopne naprave, naj bo to kabinska žičnica ali sedežnica. V planih in mojih obljubah pa je bilo res pokrito igrišče v Mojstrani, ki pa ga nisem uspel izpeljati. Igrišče bo nadkrito takoj po sprejemu novih prostorskih načrtov. Vse drugo, kar sem obljubljal, pa je narejeno."

 

 

 

MAJ 2018

 

Pričenja se mesec maj, mesec mladosti, razcveta in novega življenja. Tudi narava se je prebudila in si bo v mesecu, ki je pred nami, opomogla sama in morda tudi nekoliko z našo pomočjo. Prav žledolomi, teža snega in veter so naredili pravo opustošenje v naših gozdovih, sadovnjakih in tudi na vrtovih v celotni občini. Vendar predvsem v gozdovih ne poskušajte postoriti vsega sami, saj je marsikdaj prenevarno, poškodovano drevje na težkih terenih in čiščenje in spravilo zahtevajo pomoč strokovnjaka.
Ob tej priložnosti naj pohvalim vse krajevne skupnosti in društva, ki ste že in še boste pomagali pri urejanju naše okolice in organizirali že tradicionalne delovne akcije čiščenja in urejanja krajev. Seveda pa ne morem mimo pohval vsem vam, ki se trudite, da bo naša občina prava oaza neokrnjene narave in urejenega življenjskega prostora. Saj poznate tist rek, da smo si naravo in tudi svet, v katerem živimo, samo izposodili od svojih vnukov. In tega se moramo še kako zavedati.
Prav vsako leto opažam izboljšanje stanja na področju divjih odlagališč in tudi sicer urejenost krajev ne zaostaja za najlepšimi evropskimi turističnimi destinacijami.
Mesec maj bo minil tudi v predvolilnem vzdušju, saj nas v začetku junija čakajo parlamentarne volitve. Prav zanimivo bo poslušati obljube in ideje o reševanju naše lepe dežele z imenom Slovenija. Upam, da bo čim več kandidatov in strank videlo nujnost sonaravnega razvoja, vlaganja v turistično infrastrukturo, ceste in seveda v pravilno usmerjanje in izobraževanje naših mladih. Upajmo, da spet pridobi veljavo vrednota z imenom delo. Pa seveda poklici, ki so vedno bolj iskani, pa se zanje odloči le majhno število mladostnikov.
 Prav mesec maj je zadnji resen šolski mesec in vsi, ki se trudite popraviti šolske ocene in učni uspeh, imate zdaj pravo priložnost. Skrbi za mlade posvečamo v občinskem svetu in na občini veliko pozornost. Prav pogoji dela, motiviranost učiteljev in sodelovanje s starši so osnovni pogoj za uspehe mladih.
Vsem drugim, ki ste ali še pošteno delate za svoj vsakdanji kruh, pa malce z zamudo čestitam za največji delavski praznik 1. maj.
In ker je mesec maj mesec ljubezni, se imejte vsaj malo radi. Samo ljudje, zadovoljni sami s seboj, lahko srečo in ljubezen delijo z drugimi. Želim vam, da si kljub napornemu tempu življenja poskusite najti trenutek tudi zase in uživate ob prebujanju narave na pomladnem soncu, ki ga bo v mesecu, ki prihaja, v izobilju.

 

Vaš župan Jani Hrovat

 

 

APRIL 2018

 

Resnično dolgo smo čakali te prve toplejše dni, ki so šele z aprilom v naše kraje po hudi in s snegom obilni zimi prinesli vonj po pomladi. Tudi v dneh, ko smo v Planici gostili najboljše letalce vsega sveta, je bela starka pokazala svojo moč in s sneženjem in mrazom potrdila, da je v Zgornjesavski dolini kot doma. Vendar naj še enkrat pohvalim vse, ki ste se trudili z organizacijo te čudovite prireditve ter dokazali, da vas ne veter ne mraz in letos prevelika količina snega ne ustavijo in ne morejo ogroziti te naše najbolj odmevne prireditve.

Posledice ledu, zmrzali in soli so na naših cestah tako v naseljih kot izven zahtevale svoj davek in takoj v lepih dneh jih bodo delavci komunale in cestnih podjetij začeli tudi intenzivno odpravljati.
 Letošnjo pomlad bo še posebej živahno ob gradnji ceste skozi Dovje in v centru Kranjske Gore, kjer bodo potekala tudi največja gradbena dela, ki bodo seveda potrebovala tudi razumevanje in pravilno komunikacijo z vami, dragi občani. Vsem direktno prizadetim na teh območjih smo že in jim še bomo poslali obvestila in morebitne nove prometne režime. Ob tej priložnosti vas seveda prosim za potrpežljivost in upoštevanje navodil izvajalcev del in pristojnih služb. Vsi se moramo zavedati, da so vsa dela namenjena prav izboljšanju infrastrukture in lažjemu gibanju občanov in obiskovalcev naše občine. Prav nič bolje ne bo na območju gradnje pločnikov v Gozdu - Martuljku, kjer prav tako kot na Dovjem in v Kranjski Gori upamo na zaključek gradnje do poletne sezone.
Seveda bo gradenj po celi dolini še kar nekaj – tako turistične infrastrukture kot drugega. Ne bom našteval vseh, ker jih boste srečevali vsepovsod po občini. Kadarkoli boste naleteli na problem, lahko pokličete pristojne nadzorne na gradbiščih ali pa se obrnete direktno na občino in ne nazad­nje tudi name osebno, saj bom dnevno spremljal gradnje na terenu.
Naj vam na koncu tega danes bolj gradbeno naravnanega uvodnika vsem zaželim čim bolj suh in s soncem obsijan najbolj deževen mesec v letu in predvsem veliko medsebojnega razumevanja in strpnosti ob problemih, ki se bodo v naših koncih pojavljali v aprilu.


Vaš župan Jani Hrovat

 

MAREC 2018

 

Naj danes začnem tale moj uvodnik nekoliko drugače in naj se vam že na začetku opravičim za svoje neuresničene napovedi v prejšnji številki Zgornjesavca. Sončne in tople dneve ter prve spomladanske cvetlice na obronkih Karavank sem vam obljubljal, presenetila pa nas je ledena zima, neprestano sneženje in eden od najbolj zimskih februarjev, kar jih pomnim.

 

Vendar pa je bil mesec, ki je za nami, kljub vsemu poln veselja za naše najmlajše in mladino, ki so ob obilici snega lahko izkoristili šolske počitnice. 

 

Upam, da ste si tako mladi kot tudi njihovi starši lahko privoščili kakšen dan za snežne radosti in ste se v šolske klopi vrnili spočiti in polni energije za drugo polovico šolskega leta.

 

Pred nami sta dve veliki prireditvi v občini, ki bosta naše ime spet ponesli daleč preko meja domovine. Organizatorjem Pokala Vitranc in finala smučarskih poletov v Planici želim veliko uspeha pri organizaciji prireditev in seveda veliko obiska, obiskovalcem pa čim več športnih doživetij in lepo vreme, da se boste pri nas imeli lepo.

 

Res lepo je, da slišiš imena, kot sta Kranjska Gora in Planica, širom sveta s prizvokom velikega spoštovanja. Prav na svojem obisku prizorišč letoš­njih olimpijskih iger v Pjongčangu sem bil še kako ponosen na kraje, iz katerih prihajam in katerih župan sem.

 

Tudi Korejci so ob omembi imena športnikov in države, od koder prihajajo, vedno znova poudarjali imena organizatorjev tekem najvišjega ranga v Kranjski Gori in Planici. Sploh ni vredno omenjati, koliko je vredna reklama prav zaradi dobro organiziranih športnih prireditev v naših krajih.

In po vsem doživetem na teh letošnjih vrhunsko organiziranih in sploh najbolj tehnološko dodelanih igrah v moderni olimpijski dobi vam moram na koncu priznati eno. Resnično vesel sem bil po vrnitvi domov, v kako lepih in človeku prijaznih koncih sveta živimo. Bodimo ponosni na svoje kraje in domovino Slovenijo, čuvajmo jo tako, kot je, tudi za naše zanamce, in verjemimo vase. Le vera, ljubezen in upanje so pogoj za neprestano rast človeka in tudi celega naroda.

 

Vaš župan Jani Hrovat

 

DECEMBER 2017

 

      

Intervju novinarke Marjane Ahačič z županom za Zgornjesav`ca

 

Ob koncu leta smo se z županom Janezom Hrovatom pogovarjali o uspehih iztekajočega se leta, ki ga je zaznamovala v vseh ozirih rekordna poletna turistična sezona, in načrtih za prihodnje. Ena od prioritet je obnova infrastrukture na Dovjem.

 

Letos je zima pohitela, žičničarji so že pognali prve naprave. Kakšno sezono pričakujete?

"Dobro, tudi na podlagi vseh teh ocen in priznanj, ki jih je Slovenija oziroma Kranjska Gora dobila v letošnjem letu. Veliko priložnost predstavlja uvrstitev Julijskih Alp kot regije med destinacije, ki jih je po nasvetu priljubljenega popotniškega vodnika Lonely Planet treba obiskati v letu 2018, nekaj pozitivnih premikov pa pričakujem tudi zaradi nove energije v RTC Žičnice Kranjska Gora, ki imajo od letos novega lastnika. Z zasneževanjem so začeli ob prvem mrazu, tako da lahko pričakujemo vsaj sto smučarskih dni. Kot občina smo letos prvič po vzoru avstrijskih zgornjekoroških občin uvedli brezplačne smučarske vozovnice za domače otroke. Šolarji, stari od šest do petnajst let, bodo tako to zimo imeli brezplačne vozovnice; kranjskogorski za smučišča v Kranjski Gori, mojstranški pa za Mojstrano. Prepričan sem, da je ta poteza v pomoč tako družinam kot tudi upravljavcem žičnic."

 

• Pričakovanja so velika tudi glede na izjemno poletno sezono, kajne?

"Seveda, presegla je vsa pričakovanja, podrla vse rekorde. Zgornja Gorenjska, kamor sodi tudi Kranjska Gora, je bila vse čas izredno obiskana kot turistična destinacija; to pričakujemo tudi za naprej. Zavedamo se problema preobremenjenosti krajev in delamo veliko v smeri, da se uredijo tako parkirne cone kot promet v alpske doline pa tudi da se z denarjem, ki priteka v občinski proračun iz turizma, olajša življenje za vse prebivalce, ki bivajo v tej občini."

 

• Se odlična poletna sezona pozna tudi v občinskem proračunu?

»Se pozna, predvsem pri turistični taksi, koncesnini za igralništvo in povečanih transferjih za opremljenost stavbnih zemljišč, pozna se tudi, da je v Kranjski Gori spet oživel nepremičninski trg. Proračun za leto 2018 bo tako za okoli 200 tisoč evrov višji, kot je bil lani. To pomeni tudi, da veliko lažje gradimo infrastrukturo, da omogočamo vse tisto, kar ljudje vsak dan potrebujemo in uporabljamo – od pločnikov, cest, povezav do komunalne infrastrukture ... "

 

• Kateri so glavni projekti, ki ste jih izpeljali letos?

"Rateče so bile največji izziv in največji projekt: obnova celotne vasi – centra, trga, infrastrukture ... Vrednost je bila kar več kot 600 tisoč evrov. Vsako leto ne moremo speljati več takšnih investicij, delamo postopoma. Tako smo za prihodnje leto predvideli sredstva v podobni višini za ureditev vasi Dovje. Obnavljala se bo celotna vas: cesta, vodovod, meteorna kanalizacija, javna razsvetljava .... V proračunu je načrtovanih za okoli 2,5 milijona evrov investicij – 500 tisoč od tega bo šlo za Kranjsko Goro, 400 tisoč za kanalizacijski sistem."

 

• Kaj je v načrtu za Kranjsko Goro?

"Letos smo uredili cesto od hotela Larix do uvoza za osnovno šolo, prihodnje leto bomo tam nadaljevali, tako da bo center Kranjske Gore lepo urejen.

Vzpostavili bomo modro cono prometa, s čimer želimo doseči, da se v središču vasi ne bo parkiralo za daljša obdobja. To velja posebej za zimo, ko ljudje puščajo avtomobile in gredo smučat, včasih celo za več dni. Prav je, da je dostopanje do lokalov nemoteno.«

 

• Je stavba starega gasilskega doma v Podkorenu že obnovljena?

»Je. V njej so prostori za vsa društva iz vasi in tudi za agrarno skupnost."

 

• Zadovoljni ste tudi z razpletom v Zelencih, kajne?

"S tem, ko smo se dogovorili za dolgoročni najem parkirišča, smo odpravili še zadnjo packo na popotovanju po naši občini in spomladi lahko začnemo z urejanjem parkirišča. Vse je dogovorjeno; takoj, ko bo vreme dopuščalo, začnemo z delom. Urejeno bo parkirišče, razsvetljava, vstop, nameščeno kakšno igralo, klopce, sanitarije. Želim si, da se počasi plastične mobilne sanitarije dokončno odstranijo iz doline in se tam, kjer je mogoče, nadomestijo s pravimi WC-ji, tam, kjer ni možnosti priklopa, pa z dehidracijskimi – takšnimi, kakršen je tisti, ki smo ga letos prvič postavili v Srednji Vrh. Podobnega, lesenega, bomo postavili tudi pri mostu na Tabrah."

 

• Kako pa kaže v Martuljku?

»Vse je pripravljeno na začetek rekonstrukcije ceste in gradnje pločnika. Občina bo v izgradnjo pločnika investirala okoli 400 tisoč evrov.

Sicer pa smo spet resno štartali s pridobivanjem dovoljenj za naravno kopališče Jezerci, za katerega so nam vodarji zdaj vendarle prižgali zeleno luč. V Martuljku bomo odkupili cesto do hotela Špik in bloka in tam sanirali cestišče ter uredili javno razsvetljavo."

 

• Belca pa je bila že vso jesen gradbišče.

"Za pločnik na Belci smo namenili 230 tisoč evrov, postavili smo javno razsvetljavo in uredili avtobusne postaje, pri čemer smo uporabili granit, tako da bodo postajališča zdaj urejena za daljši čas. Pričakujem, da bo na Belci, ko bo cesta dokončno urejena, tudi bistveno manjša dovoljena hitrost vožnje, kar bo pomembno vplivalo na varnost."

 

• Letošnje leto so zaznamovale tudi številne aktivnosti v Mojstrani. Katera je za vas najpomembnejša?

To, da smo Mojstrano popolnoma pripojili Kranjski Gori, da se ne čuti več razlike med Mojstrano in Kranjsko Goro. Tudi v Mojstrani je prisotna neka nova energija, turist se ne počuti več, kot da je v nekem predmestju, temveč je takoj v središču dogajanja destinacije Kranjska Gora. Z mislijo na to pravzaprav delamo ves čas. Urejamo dolino od začetka do konca. Želim, da je Kranjska Gora od vhoda pri Jesenicah do izhoda na Korenu oziroma do italijanske meje in Vršiča nova, urejena zgodba. Hočem, da bi ljudje, ki pridejo v naše kraje tako po cesti kot po kolesarski stezi ali peš, začutili, da je razvoj v naših krajih pod nadzorom, da je občina negovana in urejena, da je v urejanje vložene veliko energije, da ljudje živimo za svoje lepe kraje, da jih čuvamo. V ta kontekst sodijo tudi prizadevanja za sonaravno urejanje alpskih dolin. Podžupan Janša mi pri tem pomaga, predvsem v Vratih, kjer bi radi uredili trajnostno mobilnost z asfaltiranjem ceste, zmanjšanjem prometa in zadrževanjem ljudi v Mojstrani ter z uvajanjem sodobnih, ekološko prijaznih načinov prevoza. Model bi želeli uveljaviti tudi na Vršiču, kjer se srečujemo s podobnimi težavami kot v Vratih."

 

• Med pomembnimi pridobitvami je tudi novi vodohran nad Podkorenom.

"Seveda, ampak pri tem gre za nekaj, kar mora biti samoumevno. Kakovostna pitna voda mora biti v današnjih časih res ves čas na voljo. Občina vsako leto veliko vlaga v sanacijo obstoječega sistema kanalizacije, predvsem v naselju Kranjska Gora, pa v izgradnjo manjkajočih delov vodov, ki jih je treba še dograditi. Temu vsako leto namenimo med 400 in 500 tisoč evrov in tako bo še kar nekaj let, vsaj do leta 2021, ko se izteče direktiva o zaprtih kanalizacijskih sistemih. Do takrat moramo sistem urediti; verjamem, da bo tako. Poudarjam, da smo zadovoljni, da sistem zdaj upravlja naša Komunala, kar je garancija za najnižjo možno ceno, saj imamo nad svojim javnim podjetjem nadzor. Se pa zavedam, da je bila kanalizacija v Kranjski Gori grajena zelo drago in pomanjkljivo, zaradi česar je zelo velika tudi obremenitev občanov. Trudimo se, da jo zmanjšamo in bo občina tudi na tem področju občanom prijazna."

 

• Kakšna bo letos praznična okrasitev krajev v občini?

"Letos bomo k dosedanji okrasitvi še kar nekaj dodali, Alpsko vasico bomo povečali še na manjši trg pred hotelom Razor pa tja do drsališča pred Larixom. Bolj okrašena bo tudi Mojstrana, postavili bomo nekaj novih elementov okrasitve, tako da pričakujem pestro praznično dogajanje po vseh krajih v občini in v vsem adventnem času, ne le okoli božiča in novega leta."

 

 

 

OKTOBER 2017

 

Kako lepo je videti, da si narava nadeva zlatorumene jesenske barve, in ti lepi jesenski dnevi, ki nas še čakajo v oktobru, so vredni, da si vzamemo čas in se odpravimo v našo prelepo okolico. Kako čudovita in kako divja je lahko narava, nam je širom sveta pokazala prav v zadnjih mesecih. Kako nespametno ravnamo z njo, nas vse večkrat opomni in s svojo silo pokaže, da bomo morali spremeniti svoj odnos do nje, kajti le tako bodo lahko tudi naši vnuki in zanamci doživljali vse, kar je narava nudila nam, našim dedom in pradedom. Vse to naj se začne v zavedanju v nas samih in le premik v naših glavah bo pogoj za svetlo in predvsem zeleno prihodnost. Ponosen sem na vas, občane, ko opazujem vse bolj urejene kraje v naši občini, vse bolj čisto, urejeno okolje, in verjamem, da ni daleč dan, ko bodo postale tradicionalne čistilne akcije le akcije urejanja okolice, smeti pa bo ostalo vsako leto morda le še za vzorec. Naj nam ne bo težko na sprehodu pobrati odvržene pločevinke, odpadkov ali smeti ob cesti, obrežju potoka ali v parku. Naj občina Kranjska Gora postane zelena, neokrnjena oaza čudovite alpske flore in favne od dolin do vrhov naših najvišjih gora. Kako ljudje širom naše dežele in izven meja cenijo urejenost, vsako leto pričajo številne nagrade naših krajev; ob tej priložnosti naj čestitam tudi letošnjemu nagrajencu za najboljši muzej na Balkanu, kar je postal naš Slovenski planinski muzej v Mojstrani. Prav urejenost, prava vizija, odlična ekipa mladih ljudi in izkušenega vodstva je botrovala tej prestižni nagradi, ki potrjuje pravilnost odločitve za povezavo planinstva, muzealstva in turizma na enem mestu. Pretekli konec tedna smo v Planici, ki gosti vse več športnikov in športnih prireditev, spremljali svetovni pokal v nordijski kombinaciji ali poletni Grand prix, ki je tako postal peta prireditev v rangu svetovnega pokala pri nas v Kranjski Gori. Le težko si predstavljam občino, ki gosti kar pet tekmovanj za svetovni pokal v koledarskem letu. Vse pohvale gredo na tem mestu organizatorjem, ki ponesejo ime naših krajev v svet tudi v poletnem času. Še veliko stvari bi napisal v tale uvodnik, vendar je omejen s prostorom in marsikaj o dogajanju v občini, načrtih za prihodnost v celoti in po posameznih krajih vam bom s svojo ekipo spet predstavil na zborih krajanov po celi dolini konec meseca oktobra in v novembru. Takrat boste lahko povedali svoje predloge, opozorili na težave in nas morda celo pohvalili za kakšno stvar, ki vam je bila v našem delovanju všeč. Vabljeni prav vsi, ki želite nekaj narediti za našo skupnost.

 

Vaš župan Jani Hrovat

 

 

SEPTEMBER 2017

 

Spoštovane občanke, cenjeni občani!

 

Ravno pred eno uro sem se vrnil z Vršiča, kjer sem v koloni čakal pred semaforjem kar nekaj časa. Stvari se s sanacijo ceste nad Rusko kapelico počasi urejajo tudi na našem najvišjem alpskem prelazu. Vršič je ogledalo naše občine in tudi cele Slovenije. Pa vendar imamo v sezonah tam kaos in nejevoljo obiskovalcev, ki se ob zamaških komaj premikajo ter čakajo, velikokrat po uro in več, za preboj prek vrha. Tako malo dobre volje in razumevanja bi bilo potrebnih za ureditev ceste prek vrha do Trente, sanitarij, informacijskega centra skupaj s sosedi Bovčani, označitev in pojasnilo obiskovalcem, kaj se je tam pred stoletjem dogajalo, o zgodovini in kje pravzaprav so. Nujno bi bilo Vršič razbremeniti z uvedbo ekološko sprejemljivega prevoza, cestnino od tistih, ki bi si kljub vsemu želeli gor s svojim vozilom, pa bi porabili za urejanje ceste, za stimulacijo od Bovca do Kranjske Gore živečih in delujočih ljudi, informacijske sisteme ob cesti in pri vhodih, s katerimi bi obiskovalce obveščali o stanju na cesti, zasedenosti parkirišč na področju prelaza in še in še. Nenormalne zahteve raznih potrebnih in manj potrebnih institucij nas vedno znova zaustavljajo, vedno naletimo na nove izgovore. Vse vrste nemogoče pridobljivih soglasij in podobne birokratske »nujnosti« pogojujejo vse, kar bi dobrega radi storili in uredili na našem čudovitem delu občine v osrčju Julijskih Alp. Pa naj omenim samo še vedno sporno preplastitev ceste lansko leto skozi Radovno, ki je po odzivih domačinov pri nas in v Gorjah ter po pričevanju obiskovalcev pravi hit, pa še vedno nima soglasja pristojnih institucij. Podobno pa ne dobimo soglasja za asfaltno preobleko ceste v Vrata, kjer kljub volji in zagotovljenem denarju občine in infrastrukturnega ministrstva do vrhov v beli prah odete smreke in dušeči se pešci in kolesarji kot v pravljici še vedno čakajo na boljše čase in morda princa, ki bo končno spregledal, kaj bi to pomenilo za dolino. Na splošno je borba s pridobivanjem dovoljenj za ureditev cest, parkirišč, sanitarij, informacijskih točk in počivališč težka. Samo mislite si lahko, kako stvari potekajo, ko se dogovarjamo za posege na varovanih področjih, kjer je za vsak premaknjen kamen potreben šop papirjev in moledovanje v pisarnah, kjer togi uradniki ne poznajo in se niti ne potrudijo razumeti malih ljudi, ki so odvisni od svojih delovnih rok in obiskovalcev, ki že stoletja poganjajo kolo razvoja naših krajev. Resnično ponosni pa smo lahko, da nam je uspelo še v letošnjem poletju tudi urediti manjkajoči pločnik v Mojstrani, da bodo naši otroci lahko že prvi šolski dan zakorakali po njem. Pred zimo bo zagotovo urejen in odprt pločnik na Belci ter v Ratečah in gradilo se bo končno tudi v Gozdu - Martuljku. Ta najbolj potreben in nujen del ceste s pločnikom se bo gradil letošnjo jesen in naslednjo pomlad. Zato lahko pričakujemo dokončanje te ceste s pločnikom in javno razsvetljavo do junija 2018. Poletje je minilo, kot bi mignil, in učenci bodo spet oprtali svoje torbe ter se podali v hrame učenosti tako v Mojstrani kot v Kranjski Gori. Zanimivo in seveda vzpodbudno je, kako pri raste število v osnovno šolo vpisanih otrok v spodnjem delu občine, saj sta osnovni šoli že skoraj enako veliki po številu vpisanih otrok. Naj ob začetku šolskega leta predvsem prvošolčkom in tudi vsem drugim zaželim varno pot v šolo. Staršem in učiteljem pa čimbolj mirne živce ter čimbolj pridne otroke, ki jih že zdaj seznanite z vsemi lepotami naše Doline, saj bodo nekoč oni tisti, ki jo
bodo predstavljali v svetu. Naj bo jesen bogata s plodovi narave, naj toplota vztraja čim dlje, naj bodo vedno krajši dnevi priložnost za druženje ob družinskem ognjišču ... In ne nazadnje vsem turističnim delavcem in drugim iz te branže prav tako želim lepo jesen, spočijte se malo, da bomo lahko tudi pozimi gostom pokazali, da je Kranjska Gora z razlogom naj turistična občina v Sloveniji 2017.

Lep pozdrav
Jani Hrovat, vaš župan

 

 

JULIJ 2017

 

Priznanja kažejo, da so napredek v turizmu opazili tudi drugi
 

Z županom Janezom Hrovatom smo se srečali ob jezeru Jasna. V dneh, ko je naše kraje zajel prvi vročinski val, je bilo tu prijetno hladno in zato še posebno živahno. Pogovarjali smo se o dogajanju v občini, največjih letošnjih dosežkih in načrtih za prihodnje mesece.

Občina je bila v dneh pred začetkom glavne poletne turistične sezone polna gradbišč, ureja se tudi center Kranjske Gore. Kako bo urejeno središče kraja?
 „Zaključujemo srednji del ceste skozi Kranjsko Goro, od bara Vopa do stare šole. Na tem odseku širimo pločnik, urejamo prehode za pešce, cesta se bo s 6,5 metra zožila na 5,5 metra, hitrost prometa bomo umirili na 30 kilometrov na uro. Želeli smo namreč povečati varnost pešcev in sanirati poškodovan, dotrajan odsek ceste.
Jeseni se bomo lotili še zadnjega dela, od hotela Razor. Prenovljen bo tudi manjši trg pred hotelom, kjer bo po prenovi mogoče organizirati kakšno manjšo, bolj umirjeno prireditev. Sicer pa bo Borovška cesta do zime urejena, tako da bomo v središču Kranjske Gore že lahko vzpostavili modro cono parkiranja. Preko poletja in jeseni bodo potekala tudi dela na sanaciji kanalizacijskega in meteornega sistema predvsem v Kranjski Gori, obenem se bodo preplastili ti odseki in tudi nekaj drugih, ki so še vedno odraz gradnje sistema in le delnega asfaltiranja takrat."

• Do Jasne pa vodi nova sprehajalna pot …                                                                                   
„Center Kranjske Gore in Jasna potrebujeta to povezavo, pločnik ob cesti je poleti preveč obremenjen; prijetno se je sprehoditi v hladu Pišnice. Pot je speljana krožno, vračate se na drugi strani po Tihi potki, kjer je bila trim steza urejena že pred tridesetimi leti in jo bomo zdaj ponovno oživili.“

Ena največjih investicij občine ta čas pa je v teku v Ratečah, kajne?
"V Ratečah urejamo cesto skozi celotno vas, pločnik mimo cerkve, kjer je bila najožja in najnevarnejša točka Rateč, trg na Gorici, vaško korito v centru in zalogovnik z 80 kubičnimi metri vode za potrebe požarne varnosti, javno razsvetljavo, prenovil pa se bo tudi celoten vodovod in meteorna kanalizacija. Ocena stroškov se giblje okoli petsto tisoč evrov."

Krožišče na odcepu za Planico bo pa delala država?
„Tako je, občina bo uredila le notranjost krožišča. Razpis za izvajalca je bil že objavljen, zdaj čakamo le še na objavo razpisa za gradnjo kolesarske povezave in pločnika mimo Ledin, za kar smo odkupili in pridobili zemljišča. Zato bi se še enkrat rad zahvalil lastnikom iz Rateč za razumevanje in posluh."

Parkirišče na vstopu v Zelence pa je še vedno založeno s hlodovino ...
 „Žal. Občina se dogovarja tako z agrarno skupnostjo kot z najemnikom lokala. Pridobili smo cenitve, saj je ena od možnosti tudi ta, da bi občina zemljišče odkupila in na njem obnovila obstoječe parkirišče. Še boljša rešitev pa je, če sedanji lastniki sami sanirajo parkirišče in ga tudi tržijo s postavitvijo parkomatov ali pobiranjem parkirnine. Pomembno je le, da je stvar urejena. Zelenci so zelo lepi, lani smo v naravni rezervat postavili nov stolp, uredili smo poti po njem in škoda bi bilo, če bi še naprej vse skupaj kazil neurejen vstop v rezervat in parkirišče, ki ne služi svojemu namenu."

Kako pa kaže s pločnikom skozi Gozd - Martuljek?
„Razpis za dober kilometer ceste s pločnikom je zaključen, računamo, da se bodo dela začela v jesenskem času in zaključila spomladi prihodnje leto. Pločnik bomo uredili tudi na Spodnji Belci, v dolžini nekaj manj kot pol kilometra, sočasno s preplastitvijo petkilometrskega cestnega odseka, ki jo bo letos izvedla država. Tudi tam so izvajalci že izbrani.
 V Mojstrani bomo uredili pločnik od šole do Slovenskega planinskega muzeja; del se začnejo konec julija, gradili bomo v času počitnic, da ne bodo otroci ogroženi. Računamo, da bo investicija do začetka novega šolskega leta zaključena. Na Dovjem pa je v teku obnova stavbe stare šole, kjer bo občina uredila tri manjša stanovanja v mansardi in sanirala fasado te lepe osrednje stavbe.“

Letošnjo poletno turistično sezono je Kranjska Gora začela z dvema odmevnima prireditvama, ki sta v Dolino pritegnili ogromno tu­jih turistov. Rezultati kažejo, da je bil obisk destinacije v maju in aprilu za skoraj štirideset odstotkov višji kot v enakem obdobju lani.
 „Naš cilj je, da bi se doba bivanja turistov v Kranjski Gori podaljšala. Se pa zavedamo, da je sodoben gost pač takšen, da v 14 dneh obišče več destinacij, si ogleda več različnih delov našega alpskega področja. Zadovoljni smo, da je bila Kranjska Gora lani izbrana za najboljši turistični kraj v Sloveniji. Letos pa smo osvojili prvo mesto po izboru revije Moje finance in bili proglašeni za najboljšo slovensko turistično občino.“

Kaj ta priznanja pomenijo?
 „Pomenijo, da so obiskovalci, gostje in seveda novinarji opazili, da se v Kranjski Gori nekaj spreminja in da gre stanje na področju turizma krepko navzgor. Tu bi rad pohvalil nove, mlade moči v turizmu celotne občine z novimi načini trženja. Pohvala gre turističnim društvom s prizadevnimi člani pa našim kmetom s ponudbo na kmetijah in vsem, ki jim je mar za videz in ugled krajev pod Triglavom."

Knjižnica v Kranjski Gori je po novem skoraj še enkrat večja.
" Zaradi vse večjega obiska smo se odločili za povečavo knjižnice v prostore, kjer je do nedavnega poslovalo podjetje SHW. S povečavo smo pridobili dobrih sedemdeset kvadratnih metrov površin, ki bodo namenjene razširitvi ponudbe, v ta sklop pa je umeščena tudi posebna komora za učenje in branje. Skupna investicija je stala okrog trideset tisoč evrov."

Ali zapora Vršiča zaradi obnove ceste predstavlja težavo za turizem?
 "Se ne pozna v taki meri, da bi bilo treba to posebej omenjati. Veseli smo, da se po toliko letih čakanja cesta čez Vršič končno ureja. Vršič je vendarle ena naših največjih turističnih atrakcij. Želim si, da bi ga res uredili, naredili parkirišča, postavili informacijski sistem in uvedli primeren prometni režim. Morda bi lahko uvedli cestnino, z denarjem od parkirnin in cestnine pa naredili korak naprej pri infrastrukturi od Trente do Kranjske Gore. V to smer delamo tudi v Vratih, kjer je podžupan Bogdan Janša vodja koordinacijske skupine za umiritev prometa v Vrata. Naš cilj je ureditev parkirišč v Mojstrani, ureditev naravi prijaznega, sonaravnega prevoza ter asfaltiranje ceste. S tem bi dosegli, da bi tisti, ki si eksplicitno želijo priti v Vrata z avtom, za to plačali neko vstopnino, vsi drugi pa bi tja lahko prišli z ekološko sprejemljivejšim prevozom. To bi cesto sprostilo za domačine, za lastnike, ki bi lažje dostopali do gozda, cesta bi bila bolj zanimiva tudi za sprehajalce, kolesarje pa seveda z ekološkim avtobusom cenovno dostopna za goste, ki so stacionirani v občini."

Potrebujete v Mojstrani tudi več nastanitvenih kapacitet?
„Tako je, Mojstrani manjka kakšen večji nastanitveni objekt, ki bi sprejel kakih petdeset ljudi, to je za en avtobus gostov (tipa nekdanjega Triglava). Morda motel, penzion … Mislim pa, da se Mojstrana zadnjih nekaj let celo hitreje kot Kranjska Gora razvija v smeri sodobnega planinskega turizma, zaradi vsega, kar se tu dogaja. Uredili smo center vasi z osrednjim prireditvenim prostorom, imamo muzej, ki vsako leto dobiva nove vsebine in združuje turistično dejavnost, planinstvo in seveda muzealstvo. Od lanskega leta imamo na novo asfaltirano cestno povezavo od Mojstrane do Gorij pa urejeno počivališče oziroma info center Topolino, ferate v Grančišču, planinski center za gornike v Mlačci … vse omenjeno res kaže na to, da lahko, če bomo dobro delali, planinski turizem v Mojstrani spravimo na nivo najboljših gorsko-planinskih krajev."

• Kako pomembno je v občini kmetijstvo?
„Kmetijstvo je pomemben segment ponudbe turizma v občini. Vesel sem, da kmetje to upoštevajo, da se trudijo s košenjem brežin, da ne puščajo, da se zarašča, tudi tam, kjer so težji pogoji za strojno obdelavo. Kmetom občina stoji ob strani s kar precej sredstvi, ki smo jih v zadnjem času še povečali. Želimo si še več mladih prevzemnikov, ki bi se lotili kmečkega turizma, ki bi šli v nadgradnjo kmetij z dopolnilnimi dejavnostmi, pridelavo in predelavo mesa, zelenjave, mleka, čebelarstvom, zeliščarstvom, rejo drobnice, divjadi … Radi bi pomagali tem, ki bi se odločili za nove aktivnosti na kmetijah. Samo urejena dolina je privlačna za prebivalce in prijetna za občane.“

Kaj pa pričakujete od novih večinskih lastnikov Žičnic Kranjska Gora?
 „Želim si le korektnega, odgovornega partnerja, s katerim bi gospodarstvo in občina lahko dobro sodelovala. Lastnik skoraj osemdesetih odstotkov podjetja je italijansko-švedsko podjetje, ki je pred slabim mesecem od poslovneža Anthonyja Tomažina odkupilo štiridesetodstotni delež v Žičnicah Kranjska Gora. Po prvih informacijah, ki so nam jih dali, lahko pričakujemo, da bomo z roko v roki šli v pridobitev gradbenega dovoljenja za gondolo. Upam, da so se za nakup tako velikega deleža Žičnic odločili zato, ker Kranjsko Goro vidijo kot najboljše slovensko zimskošportno destinacijo. Če Kranjska Gora ne bi imela velikega potenciala, ne le na področju zimskega, ampak tudi letnega turizma, sem prepričan, da se za ta nakup ne bi odločili.“

Lahko na kratko komentirate še dogajanje ob akciji v Mali Pišnici?
"V Mali Pišnici smo s približno 50 prostovoljci, občani in ljubiteljii Kranjske Gore. urejali poškodovano in zaraščeno pot, ki je stara že več kot stoletje. Žal pa je pot zaprta in nanjo opozarja nad Jasno nameščena tabla, ki v več jezikih turiste in obiskovalce prepričuje, kako neodgovorni in malomarnii smo kranjskogorci, da ne zmoremo tako dolgo (več kot 10 let) urediti ene najlepših poti na našem koncu. Tako kot sem povedal že nekajkrat, z nadzornikom Legatom nisem imel nikakršnega konflikta, kaj šele, da bi ga kot planinec, nekdanji alpinist in gorski reševalec kakorkoli ogrožal v meni najljubšem delu narave - planinah. Samo ravnanje nadzorikov in po mojem mnenju krivična ovadba Legata me je po človeški plati zelo prizadela. Prepričan sem in verjamem, da bo sodstvo upoštevalo vsa dejstva in bo na koncu zmagala resnica."

V teh dneh šolarji, ki so uspešno zaključili šolsko leto, že uživajo na zasluženih počitnicah. Kaj pričakujete od mladih?
„Verjamem, da si vsi v tej dolini želimo, da bi se čim več mladih ljudi odločalo za šolanje v takšnih poklicih, ki bi jim v odrasli dobi omogočili dostojno življenje v naših krajih in jih osrečevali. To so predvsem poklici, povezani s kmetijstvom, turizmom in od turizma odvisnimi obrtnimi dejavnostmi. Seveda bi radi, da bi tudi visoko strokoven kader razvijal svoje dejavnosti tukaj, na področju naše občine. Zdaj ko se tako veliko dela opravi na daljavo, to ne bi smel biti takšen problem. Mi smo odprti za vse in pripravljeni pomagati. Za te namene občina vsako leto nameni znatna sredstva.
Sicer pa čestitam vsem, ki so v letoš­njem letu dosegli odličen uspeh, tako osnovnošolcem kot srednješolcem, vsem drugim šolarjem v zaključnih letnikih pa želim, da bi se jim v življenju izpolnile vse sanje, da se bodo izšolali za poklice, ki jih bodo izpolnjevali in ki jih bodo opravljali z veseljem.“

JUNIJ 2017

 

Novinarka Marjane Ahačič 

 

Spoštovane občanke in občani

 

 Začel se je mesec junij. Šolarji stiskajo iz sebe zadnje atome moči ter s pomočjo svojih učiteljev in profesorjev zaključujejo in popravljajo ocene, ki bodo odraz celoletne prizadevnosti. Šole bodo kmalu zaprle svoja vrata in veliko pridnih učencev bo odšlo na počitnice, tisti, ki svojih obveznosti niso vzeli dovolj resno ali so imeli malce smole, pa bodo morali zamujeno nadoknaditi med poletjem. Vendar tudi tem želim veliko uspeha, stvari vzemite resno in rezultati bodo prišli sami od sebe, čeprav z malce zamika in bo treba tudi kak sončen dan preživeti za knjigami, ne pa v Jasni ali na morju.

Vsako leto ob podeljevanju pohval tistim najboljšim opažam, kako nadarjene in pridne otroke imamo v obeh osnovnih šolah. Rezultati se kažejo tudi pri njihovem kasnejšem šolanju širom naše domovine in tudi v zamejstvu, kamor po zaključku osnovne šole odhaja na šolanje veliko naših otrok.
 Vse to kaže, kako dobro, dragi starši, vzgajate vaše in naše najstnike in otroke, saj je le dobra vzgoja doma osnova za vse nadaljnje obnašanje, napredovanje in delovne navade naših otrok. Samo tako se nam ni treba bati za nadaljnji razvoj in napredek naših krajev in lokalne skupnosti, ki jim jo bomo že čez nekaj let predali v upravljanje.

Res živimo v lepih krajih pod Triglavom, Prisankom in Jalovcem; povečevanje zanimanja za naše kraje nam to potrjuje. Neverjetno zanimanje za športne prireditve, tako kolesarske, ki v trajanju preko štirih tednov prednjačijo, kot druge, ki jih ni malo, veliko število televizijskih ekip, snemanje filma po celotni dolini pa snemanje spotov in reklam nam daje zagotovilo, da nas svet ni pozabil in nas tudi ne bo. Seveda pa moramo imeti svoje kraje radi predvsem mi, tukajšnji prebivalci, in s svojim vzgledom dajati vzor sosedom, gostom in naključnim obiskovalcem.
Veliko smo že postorili, nekaj dela pa nas še čaka. Prepričan sem, da bomo vsi skupaj zmogli naše kraje urediti najbolje in spet požeti pohvale in nagrade, ki smo jih bili deležni že lansko leto. Pa naj bo to pospravljena in pokošena okolica hiš, javnih objektov, zelenic in kakšna roža na oknu, urejeni ekološki otoki in pospravljene smeti po dolini. Posebej naj pohvalim delavce komunale, ki resnično delajo zavzeto ter požrtvovalno in velikokrat z nadurami ob koncih tedna vzpostavljajo nove standarde v delovanju podjetja.
Delovišča so v tem času po celotnem območju občine. Marsikje prihaja do slabe volje in nezadovoljstva, vendar vas ponovno pozivam, da nas v primeru kakršnekoli nejasnosti in nestrinjanja pokličete, poiščete odgovornega na terenu ali se oglasite pri nas, da skupaj rešimo, kar vas teži, če je to mogoče.

Imejte se lepo, pripravite se na dolgo in upam toplo poletje ter uživajte te lepe junijske dni, vsakega posebej, vam želi

vaš župan Jani Hrovat

 

JULIJ 2016

 

Intervju Marjane Ahačič z županom za Zgornjesavc`a.

 

Urejeni kraji, zaželeni gostje

Pred začetkom glavne poletne turistične sezone smo se z županom Janezom Hrovatom pogovarjali o glavnih dosežkih prve polovice letošnjega leta in o načrtih za naprej. V teku so številni projekti, na poletje je Kranjska Gora dobro pripravljena. Župan veliko pričakuje od povezovanja na področju turizma.

 

Prvi julij je rok za primopredajo kanalizacijskega sistema v last in upravljanje občini. Ste z dosedanjim koncesionarjem uskladili vse podrobnosti?
"Že od začetka mandata si prizadevam, da z družbo SHW, ki je koncesionar, uskladimo medsebojne obveznosti. V ta namen smo že pred časom naredili revizijo kanalizacijskega sistema, ki je žal potrdila naše sume, da je sistem narejen nedosledno in površno, z velikimi napakami. Po soočenju z lastniki smo se dogovorili, da tudi podjetje SHW naredi svojo revizijo, da reviziji primerjamo in da se dogovorimo za sanacijo ugotovljenih napak, še letos."
 
Katere so najbolj kritične točke?
 "Predvsem je kanalizacija zgrajena samo delno in pomanjkljivo, zato jo bo treba sanirati ter zgraditi precej novih odsekov. Med največjimi je gotovo Vršiška cesta, to je iz Jasne do Porentovega doma – investicija je ocenjena na 400 do 500 tisoč evrov – gradnje pa se bomo morali lotiti v kratkem. Smo pa zelo veseli, da je rok, v katerem mora biti ves sistem zgrajen, država z leta 2017 podaljšala na 2021. Slednjega bomo, mislim, lahko ujeli brez kreditiranja."

Ste se že dogovorili o tem, kdo je odgovoren za sanacijo slabo delujočih odsekov kanalizacije?
"Ni se nam še uspelo dogovoriti o škodi in o sanaciji, ki iz tega sledi, to je še odprto, a kljub vsemu: vesel sem, da kanalizacijski sistem 1. julija prehaja v roke občine, posredno komunale, ki bo kot lastnik upravljala s sistemom kot dober gospodar. Za občane to pomeni boljšo storitev in dostopnejši servis, zaradi pričakovanega zmanjšanja koncesijskih dajatev in stroškov vzdrževanja, ki so bili doslej zelo visoki, pa se posledično nadejamo tudi za nekaj odstotkov nižjo številko na položnicah občanov."

Zaradi prevzema kanalizacijskega sistema se je spreminjala tudi organizacijo javnega podjetja Komunala.
"Seveda, s 1. julijem moramo zagotoviti določeno število delovnih mest za novi del, ki se pripoji javnemu podjetju. Predvideno je, da se v začetku na novo zaposlijo trije delavci, pogojno še eden, odvisno od potreb."

Na zadnji seji občinskega sveta ste sprejeli tretji rebalans proračuna. Ali njegovo izvrševanje sicer teče po načrtih?
"Pri zadnjem rebalansu je šlo predvsem za nekaj manjših prerazporeditev sredstev med postavkami, sicer pa izvajanje proračuna teče po načrtih. Projekti so v teku: v Mojstrani se začenja gradnja počivališča in vstopne točke Topolino z mostom, počivališčem in informacijsko točko, prav tako v Mojstrani že teče gradnja vaškega trga in pločnika. Računamo, da bo končan konec avgusta. Zaključuje se gradnja skalnjaka s prostorom doživetij pred Slovenskim planinskim muzejem, ki jo vodi in financira občina."


Planinski muzej torej ostaja pod okriljem Gornjesavskega muzeja Jesenice in ga ne bo prevzela država, kot je bilo pred časom načrtovano?

 "Ne, država muzeja nikakor noče vzeti pod svoje okrilje, mi pa moramo zaradi velikih stroškov – več kot 150 tisoč evrov letno gre iz občinskega proračuna za muzej v Mojstrani – dodajati nove vsebine. V muzej bomo tako preselili turistično-informacijski center in vodniško dejavnost, nadgradili bomo aktivnosti, dodali smo ferate, ki so zelo atraktivne in dobro obiskane, sledita tako imenovani 'escape room' s skalnjakom in botaničnim vrtom, posodobili bomo trgovino in naredili nov informacijski pult, tako da bo prostor Slovenskega planinskega muzeja kombinacija vsega, kar Mojstrana ponuja – na enem mestu."


Nadaljujejo se tudi dela na Dovjem.
"Tako je, tam se pripravljamo na preplastitev delov ceste v centru pri gasilskem domu, v prostorih nekdanje šole bomo izdelali tri občinska stanovanja in stavbo v celoti obnovili; upamo, da že letos jeseni. Pred 14 dnevi smo dobili uporabno dovoljenje za vodohran Dovje. Na Belci smo zamenjali javno razsvetljavo, pripravljamo krajši pločnik, preplastili bomo del dovozne ceste. Na željo občanov smo ob vstopu v kraj namestili tablo za hitrost, ki je bila v tem delu zelo problematična. Z zadovoljstvom opažamo, da se je promet opazno umiril."

Veliko se dogaja tudi v Gozdu - Martuljku.
"Klima v kraju je zelo pozitivna. Odprt je nov kamp, občina na zemljišču nasproti kampa, na Jezercih, pripravlja teren za ureditev naravnega kopališča velikosti tri tisoč kvadratnih metrov. To je, za primerjavo, polovica površine jezera Jasna. Jezero bo samočistilno, biološko kopališče. V Sloveniji so ga na ta pred dvema letoma način uredili v Radljah ob Dravi, njihove izkušnje so zelo pozitivne. V Avstriji je takšnih jezer že več kot sto, tehnologija pa je stara že trideset let. Prepričan sem, da bo že kmalu to edina razumna različica kopališč pri nas, saj bodo običajni bazeni, kakršne poznamo danes, zaradi izjemno velikih vplivov na okolje in posledičnih zahtev po čiščenju klorirane vode pred odvajanjem enostavno predragi za vzdrževanje."

V Martuljku se bo vendarle gradil tudi pločnik?
"Denar za pločnik je v proračunu rezerviran. Dobili smo zagotovilo, da bo država jeseni izvedla sanacijo ceste s pločnikom. Na ministrstvu za infrastrukturo so nam to obljubili in pričakujem, da se bodo obljube držali. Sicer pa smo v letošnjem letu sofinancirali izgradnjo ceste v Radovni – od Psnaka do zgradbe TNP ter javno razsvetljavo na območju te ceste; investicija je bila vredna 38 tisoč evrov. Uredili smo tudi nekaj drugih, manjših odsekov cest."

Kaj je v načrtu za Kranjsko Goro in Podkoren?
"Sanacija prekrasnega trga in večine dotrajanih cest v Podkorenu, meteorne sanacije, opornih zidov – in če pridobimo dovoljenje za obnovo starega gasilskega doma, izvedba še v letošnjem letu. Finance so v proračunu že rezervirane. Okoli dvesto let staro stavbo, ki je bila nekoč gasilski dom, bi radi sanirali za potrebe kulturnega društva, agrarne skupnosti in pisarno krajevne skupnosti. Prostora je ravno dovolj prav za to. V Kranjski Gori zaključujemo s sanacijo podaljška glavnega trga do Pristavca, dobili bomo tudi nov oder za prireditve. Dokončno bomo uredili Jasno, kjer bomo uredili poti za knajpanje ter ležalne ploščadi in dodali nekaj otroških igral. Za jesen pa je v načrtu sanacija ceste skozi vso Kranjsko Goro, od uvoza pri Kompasu pa do Leka. Pogodba v višini 350 tisoč evrov je že podpisana. Sanacija ceste poteka tudi v Ratečah, od gasilskega doma do glavne ceste. Letos bomo uredili še avtobusno postajo in objekt v lasti občine zraven vrtca. Država bo ob tem preplastila cesto Planica–Rateče, mi pa bomo sofinancirali dela pri izdelavi krožišč."

Destinacija Kranjska Gora je na letošnjo poletno sezono dobro pripravljena. Kaj pričakujete?
"Najprej lepo vreme, od tega smo pri nas res zelo odvisni. Sicer pa smo na poletno sezono zares dobro pripravljeni. Pričakujem, da bomo maksimalno delali na tem, da čim bolj uredimo celo občino, da gostje dobijo občutek, da so zaželeni. Ljudje se morajo zavedati, kako pomembna sta topel stisk roke in prijazna beseda, včasih več kot vse drugo. Trudimo z izobraževanjem turističnih delavcev; Turizem Kranjska Gora z novim vodstvom aktivno deluje v smeri povezovanja in združevanja gospodarskih subjektov v kraju, jih motivira in skuša čim bolj vključevati v vsa dogajanja na destinaciji, od skupnih zabavnih in kulinaričnih dogodkov, promocijskih akcij doma in po svetu do skupnega vključevanja v lastniške strukture."


 Župan je ob koncu pogovora vsem občanom, pred­vsem pa otrokom in mladini, zaželel čim več lepih počitniških doživetij, tistim, ki v občini služijo kruh v turizmu, pa čim več zadovolj­nih in nasmejanih gostov.

 

MAREC 2016

 

Prihaja čas največjih tekmovanj v naši dolini in lahko se nadejamo rekordnega obiska pred­ vsem v Planici, ki konec meseca gosti tradici­onalen zaključek svetovnega pokala v smučar­skih skokih. Letos je bila sezona res uspešna za naše zimske športe. Tako so smučarji zače­li spet posegati po odličnih rezultatih, skakalci pa so na čelu s Petrom Prevcem, ki nas je že pred koncem sezone razveselil s skupno zma­go, vsi v samem svetovnem vrhu. Obe prireditvi bo spremljal tudi bogat spremljevalni program tako v Kranjski Gori kot v Ratečah. Vse vas toplo vabim na ogled katere od tekem in seveda tudi spremljevalnih dogod­kov, ki se bodo vrstili vzporedno z njimi.

 

Zima pa v naših krajih ne pomeni le užitkov, povezanih z zimskimi radostmi, ampak prinaša s seboj tudi težave in nevarnosti. V teh pozno zimskih dneh, natančno 12. marca1916, je med prvo svetovno vojno v plazu pod Mojstrovko ob gradnji ceste čez Vršič umrlo skoraj 300 ruskih vojnih ujetnikov ter okrog 80 stražarjev in avstrijskih vojakov. Prav ti dogodki pred sto leti so bili povod za izgrad­njo Ruske kapelice, ki so jo ruski ujetniki dokončali do 1. novembra istega leta. Tako kot pred sto leti med prvo svetovno vojno smo tudi danes na veliki preizkušnji in preprosto bi se morali ozreti v zgodovino. Takrat so naši občani v Kranjski Gori, Ratečah in po vsej dolini sobivali s tukaj nameščenimi vojaki, ujetniki in spremljevalnimi službami različnih narodnosti in veroizpovedi: z Madžari, Rusi, Bošnjaki, Srbi, Avstrijci, Nemci..., pa so kraji in ljudje ostali prav tako lepi kot prej. Tudi med razpadom Jugoslavije smo v dolini in občini prijazno sprejeli kar nekaj begunskih družin in beguncev iz naše nekdaj skupne domovine. Prav zato ne razumem, za kaj se je treba v Sloveniji v tem času bati ne kaj begunskih otrok, ki so izgubili svoje otroštvo in sanje nekje daleč na bližnjem vzhodu in v mrzlih šotorih Grčije. Čeprav sebojim, da Evropa nima moči odpraviti vzrokov za to preseljevanje narodov, naj o rekah beguncev in problemih, ki so s tem povezani, le odločijo pristojni v Bruslju, Atenah, Ljub­ljani, in ne ljudske množice, sprte med seboj v boju za politično nadvlado. Želel bi si le, da v težkih časih ohranimo na pravem mestu vsaj svoja srca, pa čeprav vsi čutimo, da se dogajajo stvari, ki bodo spreminjale meje in razmerja moči in so za nas tako velikega pomena kot svetovne vojne za naše starše in prednike.

 

Vaš župan 

Jani Hrovat

 

 

FEBRUAR 2016

 

Spet preživljamo eno toplejših zim v zadnjem času. Nagajiv fantič, ki sliši na ime El Nino, jo je pošteno zakuhal vsem na stari celini in nekaterim zmanjšal stroške ogrevanja. Vsem nam, ki smo med zimskimi sezonami odvisni od snega, pa povzročil nemalo skrbi in stroškov.

 

V tej situaciji je resnično pohvale vreden trud ljudi, ki z umetnim snegom rešujejo sezone od Mojstrane do Rateč in Planice. Ravno v tako slabih zimskih razmerah se izkaže, da brez znanja, pridnosti in sodobne tehnologije v smučarskem turizmu ne moremo več preživeti. In kljub visokim temperaturam, ki čez dan presegajo 10 stopinj Celzija, smo lahko z obiskom v decembru in januarju več kot zadovoljni. Predvsem v novoletnem času in prvem delu januarja, med hrvaškimi počitnicami, so bile kapacitete dobro zasedene.

 

Pohvaliti moram tudi organizatorje tekov v Planici, ki so svetovni pokal izpeljali odlično in dokazali, da smo vredni zaupanja in izvedbe svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2021. Odločitev o prireditelju bo padla letos konec junija, na konferenci FISa v mehiškem Cancunu. Lahko samo držimo pesti in upamo na uspešno kandidaturo naše Planice.

 

Moje delo na občini je s prihajajočimi pomladnimi meseci vse bolj živahno. Miza in seveda tudi moja glava sta polni načrtov in idej za prihodnost. Vesel sem pridobljenega dovoljenja za gradnjo prireditvenega prostora v centru Mojstrane pa dokumentov za gradnjo ceste v Ratečah do gasilskega doma, hitimo z dokumenti za rekonstrukcijo ceste skozi Kranjsko Goro, potekajo pa tudi usklajevalni pogovori za obnovo starega gasilskega doma v Podkorenu. Dobili smo pogodbo za sofinanciranje ceste od Psnaka do odcepa za Krmo. Vsega sicer ne morem napisati, ker je odločno preveč za ta uvodnik, so pa v načrtu za letošnje leto med drugim tudi izgradnja mostu čez reko Savo, ureditev počivališča Topolino, cesta in pločnik skozi Rute, kolesarske steze, nadaljevanje urejanja Jasne, prevzem vodohrana na Dovjem, obnova stare šole na Dovjem s tremi novimi občinskimi stanovanji, javna razsvetljava na Belci ...

 

Na prvi letošnji seji občinskega sveta smo skoraj soglasno potrdili nov Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Turizem Kranjska Gora. S sprejetjem tega odloka smo vrnili večjo vlogo turističnim društvom, ki so svojo veljavo v preteklosti izgubila, sedaj pa so zopet glavni sestavni del sveta zavoda in neposredno s pomočjo gospodarstva vodijo vse aktivnosti turizma na območju celotne občine.

 

Glede na to, da se nam bližajo šolske zimske počitnice, želim, da se mladina naužije svežega zraka in si nabere moči za nadaljevanje šolskega leta.

 

Ker je pred nami tudi slovenski kulturni praznik, 8. februar, bi vas rad ob tej priložnosti povabil na proslavi, ki bosta 7. februarja ob 19. uri na Dovjem in 12. februarja ob 18. uri v Gozdu - Martuljku.

 

Vaš župan Jani Hrovat 

JANUAR 2016

 

Spet je leto naokrog in po prazničnem decembru smo zakorakali v leto 2016.

 

Že v prvih dneh smo bili priča kruti realnosti v svetu in pri nas doma, v Sloveniji, kjer sta begunska kriza kot posledica vojne v Siriji in stavka policistov še vedno glavni temi zunanjepolitičnega in domačega dogajanja. Samo upamo lahko, da bodo vsaj tisti, ki za našo varnost skrbijo v uniformah na terenu in so izpostavljeni nenehni nevarnosti, dobili nekoliko bolj spodobno plačilo in opremo za varovanje vseh nas, državljanov Slovenije.

 

Zima spet ni radodarna s snegom in le prizadevnosti žičničarjev, ki jim je kljub visokim temperaturam v decembru uspelo zagotoviti umetni sneg, se lahko zahvalimo za rešen prvi del zimske sezone. Moram pohvaliti tudi predstavnike turističnega gospodarstva, da jim je uspelo privabiti in s svojimi storitvami prepričati številne tuje in domače goste, ki jih je bilo v decembru in prvih dneh januarja kar nekaj več kot prejšnja leta. Veselili smo se velikega števila gostov iz bivših republik naše nekdanje skupne domovine, predvsem Hrvaške, ki so pokazali, da smo še vedno atraktivna in predvsem konkurenčna turistična destinacija. Res smo lahko ponosni na velike ljudi v svoji pretekli športni zgodovini, ki so ustvarjali imena Kranjska Gora in Planica skozi čas. Ti dve blagovni znamki poleg Julijskih Alp, Triglava in narodnega parka so tudi imena, na katera je treba staviti v prihodnje. Kako lepo je na raznih smučarskih tekmovanjih in drugih dogodkih po svetu slišati ljudi in uradne napovedovalce, tako spoštljivo izrekajo imena naših krajev.

 

V letošnjem letu imamo v naši občini tri tekmovanja za svetovni pokal, in to nas uvršča prav v vrh najbolj eminentnih zimskih centrov. Ob tej prilo- žnosti naj vas, drage občanke in občani, povabim na vse tri, in sicer na svetovni pokal v smučarskih tekih v Planico 16. in 17. januarja, na svetovni pokal v alpskem smučanju v Podkoren 5. in 6. marca ter na zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih od 17. do 20. marca. Se vidimo v izteku.

 

Mene in vse občinske službe čaka naporno leto z veliko projekti, posejanimi po celi občini, in ni naselja, ki ne bo deležen neke obnove, novogradnje ali posodobitve. V naslednjem letu, ki bo zame lažje, ker sem si v prvem nabral kar nekaj izkušenj v županovanju, bomo energično pristopili s projekti takoj, ko bodo dela spomladi možna. To nam omogoča letos tudi že v decembru sprejet proračun občine, ki je sicer nekaj nižji zaradi nižanja glavarine, vendar se da s preudarnim investiranjem stroške znižati in narediti več za manj.

 

Omenim naj tudi prizadevanja za ureditev razmer na državni cesti skozi občino. Skupaj s podžupanoma smo kar nekajkrat obiskali ministrstvo za infrastrukturo in uspelo nam je dobiti besedo ministra za postopno obnovo glavne ceste Jesenice–Rateče. Nekaj del je vzdrževalec ceste GGD izvedel že konec lanskega leta, letos pa je za pomlad obljubljena rekonstrukcija ceste od izvoza Hrušica do odcepa Belo polje v dolžini 1,6 km in sanacija ceste skozi Gozd - Martuljek, kjer, upam, uspemo tudi delno zgraditi pločnik, za kar imamo že rezervirana sredstva v letošnjem proračunu. Pa naj počasi zaključim in vam zaželim hladen, s snegom obdarjen januar, tople večere ob zakurjenih pečeh in energijo za nove izzive.

 

 

Vaš župan Jani Hrovat

 

 

DECEMBER 2015

 

Intervju Marjane Ahačič z županom za Zgornjesavc`a

 

Ob koncu leta smo se tudi tokrat pogovarjali z županom Janezom Hrovatom, ki je ocenil delo v iztekajočem se letu in pojasnil nekatere načrte za prihodnje leto. Župan je zadovoljen, da je vsa Zgornjesavska dolina pripravljena na zimsko sezono, veliko pričakuje od prenovljene Planice in obljublja, da bo v prihodnje še več sredstev vlagal v panoge, ki v dolino prinašajo gospodarski razcvet.

 

Kako je Kranjska Gora pripravljena na zimsko sezono?

"Letos smo odprtje sezone pripravili malo bolj zgodaj, saj je žičničarjem kljub relativno visokim temperaturam uspelo pripraviti zadostno količino umetnega snega, da so lahko že v soboto pognali žičnice za hotelom Larix. Odprli bodo tudi nov zimski kolesarski park ob smučišču Kekec, prav tako je nov apress ski Kekec na izteku kolesarskega parka in bo pomenil veliko popestritev ob snežni plaži, ker bo deloval tudi v večernih urah. Pred hotelom Larix bo ponovno mogoče drsanje in alpska vasica bo z bogatim spremljevalnim programom razveseljevala doma­ čine in goste v naših krajih. Uvedli bomo ski bus, ki bo povezoval kraje v naši dolini, s čimer bomo poskrbeli za dostopnost do smučišč tudi za ljudi, ki nimajo svojih avtomobilov. Za hotelom Larix bo tudi letos eskimska vas ... dovolj ponudbe za prijetno doživljanje zime, torej."

 

Tu je še Planica ...

"Planica je eden od treh najbolj prepoznavnih marketin­ ških stebrov naše občine: Planica, Kranjska Gora in TNP so naši glavni atributi pri trženju destinacije. Niso samo simboli slovenstva in naš ponos, temveč še mnogo več. Planica je za vse alpske države pomembna kot zibelka smučarskih skokov in kot takšno jo dojema vsa Evropa, od Skandinavije do Balkana. S to prenovo je spet dosegla nekdanjo veličino, medijsko izpostavljenost, spet je zasijala v vsem svojem žaru in jaz mislim, da lahko, če se bo zadeva vrtela v pravo smer, zelo pozitivno vpliva na našo občino, ne le marketinško, ampak tudi finančno. Vse bo seveda ob kvalitetni infrastrukturi, ki jo vsekakor Planica premore, odvisno od sposobnosti in inovativnosti novega vodstva, ki bo krojilo usodo našega največjega nordijskega središča."

 

Na drugi strani doline sta Dovje in Mojstrana.

"Še Mojstrani smo letos dali dodatna sredstva za zasneževanje smučišča, ki ga upravlja zasebnik. Ob tem smo za zimsko sezono predvideli tudi postavitev mini alpske vasice pri Slovenskem planinskem muzeju. Tam smo postavili tri hiške v slogu kranjskogorske velike alpske vasice. Veliko popestritev za Mojstrano pomenijo tudi ledene jaslice. Upam, da bo ledu letos bistveno več kot lani. Kaže dobro, temperature so že padle pod ledišče, tako da bo soteska letos še bolj čarobna kot prej­ šnja leta. Verjamem v Pavla Skumavca in njegovo ekipo, ki se že leta trudi, da spelje ta zahteven projekt. Prejšnji konec tedna smo tudi na Dovjem prižgali novoletno jelko in okrasitev, tako da se zdaj veseli december res začenja po vsej dolini. Center bo seveda Kranjska Gora, kjer imamo v alpski vasici za vso zimo pripravljen res pester program za vsak dan."

 

Kakšna so izhodišča pri pripravi novega proračuna?

"Prvo branje smo že opravili, sredi decembra imamo še drugo sejo, kjer bo proračun v drugi obravnavi, in pričakujem, da bo tudi sprejet. Letos bo v proračun zaradi okrnjene glavarine priteklo malce manj sredstev, a smo zaradi dviga turističnega obiska s koncesnino in s turisti­ čno takso zadeve kompenzirali, tako bomo lahko izpeljali načrtovane aktivnosti in projekte v smer gospodarstva, turizma in kmetijstva. Torej tja, kamor se finančna sredstva splača vlagati in kjer se implementirajo, tako da delam to, kar sem obljubljal, skrbim za razvoj cele občine, seveda ob dejstvu, da ostajajo sredstva socialnih transferjev, pomoči društvom, šolam, javnim ustanovam na ravni lanskega leta."

 

Kakšni bodo poudarki proračuna v prihodnjem letu? "

Večje investicije po občini bodo razpršene. Med njimi bodo tako sanacija glavne ceste v Ratečah, sanacija ceste skozi Kranjsko Goro, izgradnja vaškega jedra v Mojstrani s prireditvenim prostorom in ureditev vstopnih točk v občino pa seveda dokončanje in sanacija kanalizacije, ki bremeni proračun, v letu 2016 moramo namreč plačati še zadnji obrok dolgoročnega kredita v višini 400 tisoč evrov. Seveda je tu še nešteto manjših stvari, ki jih ni vredno omenjati, ker bi bil prostor, namenjen najinemu intervjuju, premajhen."

 

Pričakujete, da bo s tem zgodba zaključena?

"Daleč od tega, ker je kanalizacija narejena le na pol. V Kranjski Gori nas tako čaka izgradnja vršiške kanalizacije, ki bo rešila problem iztekanja fekalnih voda v deževjih v vodotoke iz smeri Jasne. Čaka nas še druga faza, ki bo stala milijon evrov, in sanacija tega, kar je bilo narejeno do sedaj in ki jo moramo še izpogajati s koncesionarjem. Glede na revizijsko poročilo so bile namreč, kot je znano, ugotovljene velike napake v izgradnji. Prav zaradi neskladij v gradnji in napak imam v decembru prvo srečanje z direktorjem SHW za vzhodno Evropo, kjer se bomo dogovorili o načinu sanacije in tudi prenosu kanalizacije v občinske roke."

 

Kaj pričakujete?

"Nižje stroške za občane ter manjše obremenjevanje naše prelepe doline in reke Save."

 

In od pogajanj?

"Vse spore rešuje matično podjetje in tudi arbitraža je v pogodbi določena na Dunaju. Mislim, da bodo pogajanja trda in naporna. Iskreno se nadejam, da bodo ljudje iz vodstva SHW odreagirali korektno in da bodo morda tudi odpravili napake hčerinske družbe, ki so bile opažene in ugotovljene s strani revizijske hiše."

 

Kakšna so izhodišča občine Kranjska Gora za pogajanja?

"Revizijsko poročilo, študija in ocena sredstev, potrebnih za sanacijo, ki bo prav gotovo velik zalogaj."

 

Proti koncu leta so bili zbori krajanov. Kaj so bila glavna sporočila, ki so vam jih ljudje želeli posredovati?

"Zbori krajanov so bili predvsem zelo dobro obiskani, kar me veseli. Ljudje so prišli s svojimi idejami in problemi pa tudi z veliko pohvalami na naš račun, tako da smo se kar konstruktivno pogovarjali. Za nekaj stvari smo obljubili, da jih bomo na pobudo občanov uredili. Mislim, da bomo s to prakso nadaljevali tudi v naslednjih letih mojega mandata, ker se je pokazala za dober in učinkovit način dela."

 

Kaj občanom želite v prihajajočem letu?

"V tem decembrskem času, ki prihaja, in tudi v naslednjem letu jim želim predvsem sre­ če, zdravja pa da bi se s svojimi najbližjimi v naših prelepih krajih pod Triglavom v občini Kranjska Gora dobro počutili. In da bi bili predvsem zadovoljni sami s sabo." 

 

 

 

Oktober 2015

 


Kako hitro je minilo eno leto od lanskih volitev. To leto je bilo zame eno najtežjih v življenju. Pa ne zaradi praznovanja moje 50­letnice letošnje poletje, temveč ker sem v tem letu spoznaval čisto drug svet, v katerem se prej nisem gibal. Svet belih ovratnikov in birokratskih preprek mi je narekoval vsakdanji tempo življenja. Vendar se nisem prepustil ustaljenim navadam, besedam ne gre in ne moremo, ampak sem se z vsemi silami temu vzdušju uprl. Vem, da v enajstih mesecih, odkar sem v novembru prevzel krmilo občine, nisem mogel ustreči vsem željam vas, občanov. Sem pa v srcu začutil, da sem se odločil pravilno in vsaka nova stvar, ki smo jo skupaj premaknili na bolje, je bila zame kot nova energija, ki jo potrebujem za na daljne delo. Macesni že rumenijo in jesen trka na naša vrata, pripraviti se bomo morali spet na zimo. Gradbišča po vsej občini se bodo počasi zaključila za letos. V mesecu novembru bo odprtje novega ljudskega doma v Kranjski Gori, za katerega smo že pridobili uporabno dovoljenje. Drugo leto bomo morali spet z vsemi silami nadaljevati nove stvari in popravljati stare. Predvsem kanalizacija bo terjala veliko dela in financ, če jo bomo hoteli sanirati in dokončati skupaj z občinskimi cestami. Te še sedaj na veliko mestih kažejo sledi le površnega krpanja ob njeni gradnji v preteklih letih. Na svojih poteh po svetu videvamo še bolj urejene kraje, kot so naši, ampak dom je le en. Domačega ognjišča se ne da menjati za steklene palače in prav te dni smo priča agoniji številnih beguncev, ki so morali iz ekonomskih, političnih ali drugih vzrokov zapustiti svoje domove. Kako težke odločitve so morali ti ljudje sprejeti, ko so zapuščali domove, vedo le oni sami. Kljub težavam, s katerimi se soočamo v vsakodnevnem življenju, ohranimo posluh za soljudi in človeško toplino, ki je v teh časih pehanja za materialnimi dobrinami še kako potrebna.V letnem času, ki prihaja, ko bodo večeri spet daljši, bi vas vse rad povabil, da strnete svoje misli in ideje ter se udeležite zborov krajanov, ki jih bom sklical v mesecu oktobru in novembru po vseh krajevnih skupnostih. Obravnavali bomo stvari, ki vas težijo, poslu­šali vaše ideje in predloge ter se skupaj odlo­čili, kako naprej. V upanju, da nam narava v preostanku leta nameni še nekaj lepega vremena, da bomo lahko pobrali darove narave in se v miru pripravili na zimo, vas lepo pozdravljam.

 

                                                                                                                                           

                                                                                                                                       Vaš župan Jani Hrovat

 

 

 

 

 

September 2015

 

Spoštovane občanke in občani  

     

Bilo je dolgo vroče poletje, lahko napišemo malo bolj filmsko. Narava  nas je letos razveselila s čudovito toplim vremenom, ki je v naše kraje  pod Julijce privabilo veliko število gostov in naključnih obiskovalcev.  Kljub neznosnim temperaturam v tem delu Evrope smo imeli pri nas le  nekaj vročih soparnih dni konec prvega vročinskega vala, sicer pa smo  imeli temperature ravno prave za naše kraje, tako da v večernih urah  kakšna jopica ali  suknjič ni bil odveč. Nekaj je temu dodalo tudi  pozitivno dogajanje na finančnih trgih v območju evropske unije,  vendar sem vesel, da obiskovalcev nismo pričakali križem rok. Ponosen sem na vse vas, ki ste se trudili z  urejanjem okolice svojih domov, krajev, kmetij in poslovnih prostorov. Še veliko več je turistom in obiskovalcem pomenila prijazna beseda in nasmeh, saj smo pokazali, kako zelo se zavedamo odvisnosti naših krajev od  turizma in s tem povezanih dejavnosti. Pozitivno se je izkazal tudi turistični avtobus, ki je povezoval dolino ter turiste vodil od Peričnika do Planice, pa seveda Jasna, ki je preurejena navdušila veliko število obiskovalcev, tako  mladih kot starejših. Urejenih je bilo kar nekaj novih parkirišč, obnovljenih poti, v teku so obnove občinskih cest, čaka pa nas še veliko investicij v jesenskem času. Ob tej priložnosti naj se opravičim, če je na kakšnem  gradbišču v občini prišlo do zapletov z lastniki zemljišč, saj smo v novi ekipi skoraj vsi še začetniki in obljubim vam, da bo drugo leto teklo vse že veliko bolje. Šolskih počitnic je konec, na vrata je potrkal mesec september in s  tem začetek pouka. Vsem prvošolčkom, otrokom, ki so prvič prestopili vrata vrtcev, in njihovim staršem ob pomembnem mejniku v življenju želim mirne prve dni pouka, čim varnejšo pot v šolo in vrtec ter seveda veliko veselja pri druženju z novimi prijatelji, učitelji in vzgojiteljicami.


Lepo in mirno jesen vam želim 

  

Vaš župan Jani Hrovat

 

 

 

 

Julij 2015

 

Poletna sezona se je že začela. Je tudi v Jasni že vse nared za obiskovalce?

"Vsak čas bo. Odločili smo se, da letos postavimo osnovno ureditev pomolov, mostičkov, razglednega stolpa in okolice, z drugim bomo nadaljevali leta 2016."

Lahko rečemo, da sta turistični avtobus, ki ga uvajate to poletje, in urejena Jasna, dve najpomembnejši turistični pridobitvi letošnje poletne sezone?

"Pa je še kar nekaj stvari ... ureditev okolice, močno ocvetličenje vasi, ureditev manjšega trga v Kranjski Gori pa še nekateri sprotni projekti. Žal pred sezono nismo uspeli urediti varovanih plezalnih poti na Grančišče v Mojstrani, zanje še čakamo na naravovarstvena dovoljenja. Okoli planinskega muzeja sicer vidim ogromen potencial, ki bi lahko Mojstrano oblikovala v gorniško-muzejski center. Muzej vidim kot ključno turistično točko v Mojstrani, ki bo združevala tako turistično gospodarstvo, muzealsko dejavnost kot planinske ter gorske vodnike in druge."

Letos bo domačemu turizmu dala impulz tudi 120. obletnica postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava.Se že pripravljate na praznovanje?

"V bistvu je Triglav, tudi Triglavski narodni park, ob Planici in svetovnem pokalu v alpskem smučanju na Vitrancu, naš tretji najboljši promocijski steber. Letos bomo seveda z veseljem sodelovali pri obeležitvi 120. obletnice postavitve stolpa. Kranjskogorski občinski svet bo imel v tednu pred praznikom slavnostno sejo na Kredarici; tako se bomo poklonili spominu na našega dovškega župnika Aljaža in začeli praznični teden. Upam, da se bo slavnostne seje udeležila večina svetnikov in svetnic."

Kljub poletju in bližajočemu se prazniku ostaniva pri občinskem svetu: na zadnji seji ste obravnavali zahtevne teme, predvsem mislim na revizijsko poročilo o gradnji kanalizacije v občini. Kako stvari stojijo?

"Koncesionar bi moral v tridesetih dneh pripraviti odgovor na poročilo revizije. Nanj še čakamo. Je pa res, da se na vsakem koraku srečujemo s problemi, ki so posledica te površno narejene kanalizacije."

Kako se boste lotili reševanja zadeve?

"Seveda se bomo najprej poskušali dogovoriti s koncesionarjem in najti skupni jezik. Če to ne bo šlo, bomo morali z vsemi pravnimi sredstvi stopiti v bran občanom Kranjske Gore, ki so projekt drago plačali. Vsekakor je pred nami kar zahtevna naloga, kajti vsakoletni obrok v višini okoli 400 tisoč evrov, ki smo ga plačevali koncesionarju za izdelavo kanalizacijskega sistema, je bil v bistvu odplačevanje kredita ki ga ima sklenjenega koncesionar, občina pa zanj jamči, tako da niti teh 700 tisoč evrov, ki so nam še preostali za plačilo v letošnjem in prihodnjem letu, ne moremo zadržati."

Pa okoljska inšpekcija v vseh teh letih nikoli ni reagirala na pozive po sankcioniranju izlivov kanalizacije v vodotoke?

"Nikoli, na pisma, pritožbe ribičev, občanov, svetnikov ... se v osnovi ni odzivala niti občinska uprava niti tedanji župan. Pa bi se moral. Menim, da je bilo od občine na tem projektu v preteklih letih vse premalo nadzora."

Dogovorili ste se tudi, da v Mojstrani ne boste gradili bloka. Zakaj?

"Ta blok je za občino predstavljal precej velik finančni zalogaj in ga brez nepovratnih sredstev države ali Evrope občina v naslednjih letih ne bi mogla izpeljati; izvedba bi bila ekonomsko neupravičena. Zdaj se je ponudila priložnost, da v celoti odkupimo starejšo hišo, ki je delno že v naši lasti, in jo prenovimo. Na ta način bomo pridobili vsaj štiri stanovanja. Računam, da bomo za projekt potrebovali približno 200 tisoč evrov. Če
sto tisočakov vložimo še v staro šolo na Dovjem, kjer lahko uredimo tri stanovanja, dobimo precej stanovanj za bistveno manj denarja, saj bi za gradnjo bloka potrebovali kar okoli milijon evrov. S tem, da obenem rešimo dve propadajoči hiši, kar nikakor ni zanemarljivo. Eden od obeh objektov, stara šola, sodi med ključ- ne stavbe v starem vaškem jedru Dovjega."

Dobrega pol leta na mestu župana je za vami. Ste že popolnoma utečeni pri vseh nalogah?

"Sem. Morda bom moral več- krat v Ljubljano, da se o skupnih projektih pogovorim s pristojnimi na državnem nivoju. Rad bi jih prepričal, da je Kranjska Gora vendarle številka ena v zimskem turizmu - zelo pomembno vlogo igra tudi poleti - in da smo tu trdno odločeni, da jo prav na področju turizma pripeljemo nazaj na mesto, ki ga je nekoč že imela. Radi bi, da bi nam pri tem država pomagala pri projektih sanacije cest, pridobivanju dovoljenj ... Sicer pa sta mi pri delu v neprecenljivo pomoč oba podžupana Blaž Knific in Bogdan Janša."

Z državo se morate pogovarjati tudi o beguncih. Kaj se dogaja na tem področju?

"Za javnost, tudi novinarjem z druge strani meje, sem že večkrat povedal, da načrtovane namestitve beguncev na mejni prehod ne vidim kot namestitve v Fužine, ampak kot namestitev v Rateče, kljub temu da je objekt, v katerem naj bi prebivali, formalno na italijanski strani. Hiša je dvesto metrov oddaljena od Rateč in tri kilometre od centra Fužin. To pojasni vse. Vsekakor nismo proti pomoči ljudem v težavah, zavedamo se pa, da bi bilo vsaj policijski nadzor v primeru nastanitve treba ojačati. Kranjska Gora zdaj ponoči nima dežurne policijske službe, tako da nam je bilo zagotovljeno, da bo naše notranje ministrstvo v primeru prihoda beguncev zagotovilo več policistov na tem območju."

Kakšno pa je sicer trenutno stanje?

"Pred dobrim tednom dni sem se o tem pogovarjal z županom Trbiža, kjer prav tako nasprotujejo namestitvi beguncev na svojem območju, a pravijo, da so tudi sami nemočni. Pričakujejo, da se bo namestitev ob odločitvi regije tudi dejansko zgodila, najverjetneje v prvih jesenskih mesecih."

In jesen bo, kljub temu da se poletje šele začenja, hitro tu. Kakšni so vaši načrti za drugo polovico leta?

"Vsekakor bi radi zaključili ureditev zavarovanih plezalnih poti v Mojstrani, odprli ljudski dom, v katerega vlagamo znatna dodatna sredstva za kvalitetno opremo, sočasno želimo sanirati trg pred cerkvijo, ki je delno poškodovan od gradnje, pa tudi sicer potreben temeljite obnove. Zaščitili bomo cesto v Gozdu - Martuljku, sanirali planinsko pot mimo prvega Martuljškega slapa do Jasenja, dovoljenja za to že imamo, v načrtu pa je tudi, da vstopne točke v občino bolj poudarimo in opremimo z obvestilnimi tablami, na katerih bodo naši prepoznavni znaki. Zadovoljen sem, da je sanirano počivališče Topolino, enako bomo storili pri Zelencih, kjer bo tudi eno od postajališč našega turističnega avtobusa skozi dolino.

 

Vaš župan Jani Hrovat

 

 

 

Junij 2015

 

Spoštovane občanke in občani 

 

Kakor bi trenil, smo zakorakali v mesec junij. Otroci in dijaki komaj čakajo na konec šolskega leta ter na veselje, ki ga prinašajo počitnice. Že vnaprej čestitam vsem, ki ste v šolskih klopeh blesteli preko celega leta, pohvaliti pa moram tudi tiste druge, ki ste šolske obveznosti poravnali zadnje dni ali jih urejate šele sedaj. Najbolj pomembna je vaša volja in cilj, da šolo dokončate in v poklicu, ki ste si izbrali, v končni fazi tudi uživate. Tudi vsi ostali si boste, upam, v prihajajočem poletju uspeli najti vsaj nekaj dni zase ter za svoje bližnje. Verjemite, veliko lažje boste kasneje poprijeli za vsakodnevna opravila, ki jih je v današnjem hitrem življenjskem tempu vse več in nas vse skupaj obremenjujejo do skrajnih meja.

Ob tej priložnosti naj omenim, da sem se z delom župana, občinske uprave in občinskega sveta že do neke mere spoznal. In ker se vsaka hiša začne graditi s temelji, sem se tudi jaz odločil za temeljito revizijo vseh najpomembnejših občinskih projektov in služb. V to vsekakor sodi revizija finančnega poslovanja občine in njenih javnih služb. Prav te dni se zaključuje revizija kanalizacijskega sistema, ki je ena največjih občinskih investicij preteklih let. Finančno revizijo je na podlagi razpisa izvedlo podjetje KPMG in tudi to poročilo pričakujemo v prvi polovici meseca junija. Tako bosta obe poročili predstavljeni na seji občinskega sveta občine Kranjska Gora, ki bo 10. junija. Pa ne glede na ugotovitve revizorjev je treba zreti naprej in uresničevati ekonomsko upravičene projekte po vsej občini. Zelo sem zadovoljen z napredovanjem gradbincev na Ljudskem domu v Kranjski Gori. Pohvalil bi vsa turistična društva, ki so se letos še posebej potrudila pri ocvetličenjih vasi, nastalo je kar nekaj na novo urejenih cvetličnih gredic. Seveda ste veliko dodali tudi vi, dragi občani, s svojim odnosom do urejenosti naših krajev.

Nekateri ste že opazili nov panoramski avtobus, ki bo povezal našo dolino od Mojstrane do Rateč. Bo velika popestritev za vse turiste in tudi za domačine. Upam, da čim prej uredimo osrednji prireditveni prostor in plezalno-adrenalinski center v Mojstrani, jezero v Jasni, pot mimo prvega slapu v Martuljku pa igrišče v Ratečah, prostore krajevne skupnosti Podkoren. Vsi projekti, vključno s planom obnove občinskih cest, bodo s sodelovanjem vas, občanov, hitreje in kvalitetneje izpeljani.

 

Želim vam toplo, lepo in uspešno poletje.
 

 

Vaš župan Jani Hrovat

 

 

 

Maj 2015

 

Spoštovane občanke in občani

 

Pomlad prihaja tudi v našo dolino. Prav lepo počasi in postopoma se prebuja narava od Mojstrane pa vse do Rateč. Prav zanimivo je opazovati, kako zelena je že dolina v Mojstrani in na Dovjem, medtem pa v Ratečah še vedno v osojnih legah leži sneg. In prav daljši dnevi, sončna jutra in brstenje drevja nam dajejo neko novo moč in energijo za vsakodnevna opravila, ki nas čakajo. Letos je bila pomlad po vseh krajih v občini zaznamovana z delovnimi akcijami čiščenja naše okolice, katerih se je udeležilo izredno veliko naših občank in občanov. Ob tej priložnosti bi se vsem, ki ste na akcijah sodelovali, rad zahvalil, saj smo skupaj pokazali, kako radi imamo čisto in urejeno življenjsko okolje in svojo občino. Hvala tudi vsem društvom in seveda agrarnim skupnostim, ki so se aktivno vključile v čiščenje naših krajev. Z veseljem ugotavljamo to, da je smeti vsako leto manj, se pa pojavljajo posamezna divja odlagališča in seveda problem z zaraščanjem nekdaj urejenih površin. Tudi teh stvari smo se lotili s pomočjo nekaj profesionalcev ter komunale in uredili kar nekaj zaraščenih in zanemarjenih kotičkov v dolini, začenši pri parkirišču. Topolino pa vse do Rateč. Prejšnji mesec so me krajani Rateč obvestili o nameri italijanskih oblasti, da na bivši mejni prehod v Ratečah namesti okrog 40 beguncev z bližnjega vzhoda. To je botrovalo sestanku z županom Trbiža Carlantonijem, ki mi je potrdil resničnost informacij. Na zboru krajanov, ki sem ga sklical konec aprila, so Ratečani soglasno zahtevali seznanitev zunanjega in notranjega ministrstva o nameri in stališče občinskega sveta do te problematike. Kljub zavedanju o kočljivosti teme so svetniki na 5. redni seji OS Kranjska Gora sprejeli stališče, da se z vsemi aktivnostmi seznanijo pristojna ministrstva in se jih prosi za pomoč pri reševanju te problematike. Pred nami je praznični maj, mesec zaljubljencev in mesec mladosti. Prav 9. maja pred 70 leti je z uradnim koncem druge svetovne vojne za milijone ljudi širom sveta posijalo sonce ljubezni in novega upanja in na ta dan zmage nad fašizmom je tudi v Sloveniji zavladalo neskončno veselje ob svobodi. Naj vas ob tej priložnosti povabim v petek, 8. maja, ob 18. uri na trg pred cerkvijo v Kranjski Gori na osrednjo proslavo ob 70. obletnici zmage nad fašizmom, ki jo organizira Združenje borcev in udeležencev za vrednote NOB iz Mojstrane s pomočjo vseh kulturnih društev in šol iz naše občine. Se vidimo.

 

Vaš župan Jani Hrovat

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih