04/580-98-00 | obcina@kranjska-gora.si

1. Natečaj za izbiro kulinaričnih in gastronomskih spominkov v Alpski turistični regiji

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo potrdil kot kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021. V projektu kandidature Slovenije za ta naziv sodeluje tudi Turistična zveza Slovenije (v nadaljevanju TZS) s projektom kulinaričnih in gastronomskih spominkov, ki ga bo izvedla v naslednjih letih za vse štiri turistične regije Slovenije (Alpska, Osrednja Slovenija & Ljubljana, Mediteranska, in Termalna Panonska Slovenija). Namen projekta ni samo v razvoju in pestrejši ponudbi te vrste spominkov, temveč tudi v vključitvi najboljših na mednarodno spletno stran, kar bo pomemben prispevek k njihovi razpoznavnosti in prodaji.

 

V letu 2018 TZS razpisuje natečaj za prvo od štirih regij, in sicer za Alpsko Slovenijo. K sodelovanju vabimo vsa društva, pravne in fizične osebe te regije. Kulinarični in gastronomski (prehranski) spominki so posebna spominkarska zvrst, ki vključuje živila, jedi in pijače ter kulinarične pripomočke, ustrezno urejene, oblikovane in opremljene za spominkarsko ponudbo. Ta je lahko hišna, krajevna ali regionalna. Vsak kulinarični ali gastronomski spominek mora imeti ustrezno embalažo in opremo (obešanke, pojasnjevalne etikete, zgodbe, pridobljene tržne znamke idr.), biti mora torej primerno pripravljen za prodajo.

Natečaj za kulinarične in gastronomske spominke je sestavljen iz dveh kategorij:

1. Prehranski spominki: primeri lokalnih živil in hrane, ki so prenosljivi, ne da bi se pokvarili, izgubili prehransko vrednost ali onesnaževali okolje. Na splošno morajo prehranski spominki ustrezati naslednjim kriterijem:

 • biti morajo primerni za uživanje,
 • biti morajo skladni s pravilniki o sanitarni varnosti hrane in prehrambenimi standardi države, od koder izvirajo,
 • mogoče jih je redno izdelovati in so primerni za ponudbo na trgu,
 • najmanj 80 % sestavin, uporabljenih v izdelku, mora biti lokalnega izvora (pridelanih v regiji, od koder izvira spominek),
 • vsaj 50 % sestavin mora biti naravnih, kot na primer sveže sadje in zelenjava, meso, morski sadeži, mlečni izdelki, zelišča in rože.

 

2. Kuhinjski pripomočki: so kuhinjski pripomočki ali oprema, kot so žlice, lonci in podobno, izvirajo iz lokalne kulinarične tradicije ter so primerni za transport in ne onesnažujejo okolja. Na splošno morajo biti izdelani iz najmanj 80 % surovin lokalnega izvora (pridobljenih v regiji, od koder izvira spominek),  mogoče jih je redno izdelovati in so primerni za ponudbo na trgu.

 

Spominki bodo ocenjeni po naslednjih kriterijih:

 • embalaža (trajnostna/primerna za recikliranje),
 • privlačen dizajn in tržna znamka,
 • okus/aroma/teksture hrane ali uporabnost kuhinjskih pripomočkov,
 • uporaba lokalno pridelanih živil ali surovin,
 • zmožnost transporta (velikost, prostornina, krhkost),
 • povezava z lokalnim okoljem,
 • zgodba spominka/izdelovalca spominka,
 • inovativna nadgradnja tradicije,
 • razmerje med ceno in kakovostjo.

 

Spominke iz že obstoječe ponudbe naj društva ali posamezniki prinesejo (pošljejo) na Turistično zvezo Slovenije, Miklošičeva 38, 1000 Ljubljana, najpozneje do 10. septembra 2018, do 10. ure.

Vsakemu spominku mora biti priložena kuverta s podatki:

- ime, priimek, naslov, e-naslov in telefonska številka avtorja/izdelovalca

- kratek opis spominka upoštevajoč kriterije ocenjevanja

 

Za lažjo organizacijo ocenjevanja prosimo, da izpolnite prijavo za sodelovanje v prilogi in  jo pošljete na mail info@turisticna-zveza.si najkasneje do 31.8.2018

 

Prinesene ali poslane spominke bo 11. septembra ocenila tričlanska komisija strokovnjakov,  ki bo izbrala prejemnike zlatega, srebrnega in bronastega priznanja. Poleg tega bo izbrala spominek iz vsake kategorije, ki ga bomo poslali na IGCAT, da ga lahko uporabi v promocijske namene oziroma uvrsti na mednarodno gastronomsko spominkarsko spletno stran.  Poleg tega bo potekal posvet o prejetih spominkih in usmeritvah za naslednje natečaje za preostale tri regije: Mediteranska, Termalna Panonska Slovenija in Osrednja Slovenija & Ljubljana ( do leta 2021).

Uradna razglasitev rezultatov bo na Dnevih Slovenskega turizma v Portorožu 8. in 9. oktobra 2018, kjer bodo najbolje ocenjeni kulinarični in gastronomski spominki Alpske Slovenije obiskovalcem tudi na ogled.  

 Še enkrat opozarjamo, da bo komisija strokovnjakov upoštevala le tiste spominke in prototipe, ki bodo dosledno upoštevali vse zgoraj navedene zahteve. Menimo, da z vključitvijo TZS in društev v ta projekt  prispevamo k razvoju in dvigu kulinarične in gastronomske spominkarske ponudbe, posredno pa k razpoznavnosti Republike Slovenije kot Evropske gastronomske destinacije.

                                                                                                                               

 

                                                                                                                               Peter Misja

                                                                                                       Predsednik Turistične zveze Slovenije

 

Prijavnica za natečaj

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih